Historijski muzej BiH: Dnevnik pandemije iz ugla Sarajeva i Bergama

Radiosarajevo.ba
Historijski muzej BiH: Dnevnik pandemije iz ugla Sarajeva i Bergama
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Covid Dairy

Kada je 18. marta 2020. pandemija virusom COVID-19 zahvatila i Bosnu i Hercegovinu i nakon što su uvedene mjere izolacije - policijski sat i fizička distanca, svi smo ostali zatečeni i iznenađeni. Bilo je to vrijeme novih događaja i navika koje smo odbijali shvatiti.

Sarajevski fotograf Mirza Agić je to vrijeme shvatio na način kako samo može neko ko razmišlja objektivom – odlučio je izaći na ulice u vrijeme kada je to bilo dozvoljeno i praviti svojevrsni foto dnevnik pandemije.

Rezultat su stotine fotografije nastale tokom tri mjeseca fotografisanja, od polovine marta do polovine juna koje hladno svjedoče tom neobičnom vremenu koje nas je sve zateklo potpuno nespremne.

Historijski muzej BiH, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u BiH,danas je izbor tih fotografija predstavio i javnosti kroz izložbu „Covid Diary“, koja je upriličena na platou ispred Muzeja.

Selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, Dr. Paul Lowe, a na otvaranju će o njima govoriti i bh. fotograf Agdal Nuhanović. Izložba će biti upriličena u okviru manifestacije „Ljeto u muzeju“ i uz podršku kompanije Arcus doo Sarajevo.

Izložba će, osim fotografija iz Sarajeva tokom najgorih dana pandemije, bh. javnosti predstaviti i potresne fotografije iz jednog od najpogođenijih gradova na svijetu virusom COVID-19, Bergama, Italija, nastalih u istom periodu. Bh. premijera dirljivih fotografskih zapisa Fabia Bucciarellija, koje su objavili ugledni svjetski mediji poput New York Times-a.

Svjesni da, usljed ponovnog povećanja zaraženih, domaća javnost nije dovoljno informisana o opasnostima koje nosi pandemija, izložba je zamišljena i kao kampanja osvještenja javnosti vezano za virus COVID-19. Sam koncept postavke i njeno smještanje na plato ispred muzeja omogućiće posjet uz pridržavanje fizičke distance, a na ulazu će biti dostupne zaštitne maske te dezinfekcijska sredstva.

U inauguraciji su učestvovali i otpravnik poslova Ambasade italije u Sarajevu, Matteo Evangelista, i dvojica italijanskih vojnih liječnika, koje je Italija dislocirala u Sarajevo putem EUFOR-a, majori Pasquale Giannelli i Martino Trivisani.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana. Javnost je pozvana da uzme učešće, uz nošenje zaštitne maske i poštivanje fizičke distance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije