Sarajevo / Historijski muzej: Otvorena izložba Adisa Lukača

22. 09. 2020. u 19:55:00 Fena

Shares: 0

Izložba pod nazivom "Mi: karijatide i atlanti" sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača otvorena je u Historijskom muzeju BiH u okviru manifestacije "Ljeto u muzeju".

Prvi dio izložbe umjetnik je predstavio 2019. godine u Atini.

Historičarka umjetnosti Elma Hodžić kaže da je kipar Adis Lukač krenuo u promišljanje o teretima savremenog čovjeka zarobljenog u pandemiji.

"U novonastalom svijetu, zasnovanom na postulatima distance i izolacije, umjetnost postaje jedan od mehanizama potrage sa sagovornicima, kao i traganja čovjeka za vlastitim bićem, kada već ne možemo fizički putovati, možemo oblikovati prostor i vrijeme snagom misli i kreativnošću", pojasnila je ona.

Umjetnički ciklus Adisa Lukača, zaključila je Hodžić, zaokružena je cjelina kojoj je početna tačka jedno od umjetnikovih predpandemijskih putovanja u Grčku, a jedna od stanica pandemija i upravo ovaj trenutak koji nam izmiče. Krajnje odredište je još uvijek nepoznato, saopćeno je ranije iz Historijskog muzeja BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA