Zanimljiva izložba u Sarajevu: Kako je nastao mit o razbijenom ogledalu i nesreći?

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljiva izložba u Sarajevu: Kako je nastao mit o razbijenom ogledalu i nesreći?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa izložbe

Posjetioci Galerije Općine Novi Grad u narednih deset dana imaju priliku da pogledaju izložbu ogledala iz zbirki Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba nosi naziv “U ogledalu”, a predstavlja predmete iz kolekcija pokućstva, ličnih predmeta, narodnih nošnji, te kolekcije pomagala za preradu tekstila.

Smatra se da su prva ogledala od stakla, najvjerovatnije, izrađivali Rimljani. Na naše prostore su došla upravo njihovim posredstvom i za razliku od prethodnih epoha gdje su imala sakralnu funkciju Rimljani su ga koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu, posebno kao dio ženskog pribora za uljepšavanje.

Kustosica Zemaljskog muzeja BiH, Lebiba Džeko, naglašava da je dorada davala posebnost ogledalu, poput izrađivanja okvira ili apliciranja na neki drugi predmet.

“Venecijanska zidna ogledala su se uvozila i mogla su se naći u bilo kojem reprezentativnom prostoru bilo gdje u svijetu. Imali smo ga i u Sarajevu. Druga vrsta ogledala, koja su imala konkretan značaj za naše područje, su mala lična ogledala. Bila su aplicirana na preslice, različite dijelove nošnje, to su ogledala koja imaju autohtonost koja je naša”, kazala je Džeko, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

Osvrnula se i na najraširenije praznovjerje prema kojem onog ko razbije ogledalo čeka sedam godina nesreće.

“U današnje vrijeme ovo praznovjerje se može vrlo jednostavno objasniti, kao i mnoga ostala. Ogledala su bila jako skupa i bilo ih je teško nabaviti ako se razbiju. Da bi se ona bolje čuvala izmišljeno je da razbijanje donosi nesreću”, rekla je Džeko.

Izložba je otvorena do 2. oktobra 2020. godine, radnim danima u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije