Počinje nova Koncertna sezona Muzičke akademije UNSA

0
Radiosarajevo.ba
Počinje nova Koncertna sezona Muzičke akademije UNSA
Foto: UNSA / Muzička akademija UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) nastavlja intenzivnu umjetničku djelatnost i najavljuje Koncertnu sezonu 2022/23. koja se realizuje kao reprezent entuzijastičnog rada studenata, nastavnika i saradnika ove institucije čije djelovanje lokalnu scenu obogaćuje novim muzičkim sadržajima. 

Kontinuiranom produkcijom koncerata mladih perspektivnih muzičara zavidnih interpretativnih dometa, ali i recitala umjetnika međunarodnog renomea, iznova se potvrđuje značaj angažmana Muzičke akademije koja intenzivno (re)generiše koncertnu aktivnost Bosne i Hercegovine, ali i djeluje kao jedan od ključnih faktora u održavanju njenog “umjetničkog pulsa”.

Kao bastion ovdašnjeg muzičkog života, ova institucija godišnje organizuje na desetine događaja otvorenih za javnost, vođena idejom da je umjetničko iskustvo iskonska potreba svakog pojedinca, ali i istovremeno jedan od najhumanijih i najplemenitijih oblika otpora (sveprisutnom) bujanju degradirajućih tendencija unutar aktuelnog lokalnog, ali i globalnog društveno-političkog konteksta. 

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

SONEMUS Fest 2022: Praznik savremene umjetničke muzike počinje u subotu, ovo su detalji

SONEMUS Fest 2022: Praznik savremene umjetničke muzike počinje u subotu, ovo su detalji

Koncertnu sezonu 2022/23. svečano će otvoriti recital Srđana Čaldarovića, hrvatskog pijaniste i profesora na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, koji će biti upriličen 21. oktobra 2022. godine  u 19.00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra, 26. oktobra, publika će moći čuti neka od etabliranih djela klavirske literature u interpretaciji Libora Novačeka, češkog pijaniste i profesora na Kunstuniversität Graz.  

U sklopu novembarskog repertoara, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” bit će priređena dva koncerta umjetnica i umjetnika mlađe generacije.

Tri koncerta studenata Muzičke akademije UNSA u sklopu Majskih muzičkih svečanosti

Tri koncerta studenata Muzičke akademije UNSA u sklopu Majskih muzičkih svečanosti

Duo koji čine violončelista Adrian Ivičević i pijanistica Zerina Šabotić predstavit će se 9. novembra, nakon čega će 17. novembra nastupiti violinistica Alma Dizdar uz klavirsku pratnju Dženane Hadžić.

Pod okriljem Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu i programa ovogodišnje sezone, 14. decembra u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, recital će održati violinistica Tamara Arsovski s pijanisticom Zerinom Šabotić, dok će 17. decembra biti upriličen koncert kojim će biti zaokružen projekat “Muzički kamp za mlade virtuoze” Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije UNSA.

Ova inicijativa okupila je učenice i učenike violine bosanskohercegovačkih osnovnih i srednjih muzičkih/glazbenih škola, studentice i studente Muzičke akademije UNSA, te nastavnice i nastavnike gudačkih instrumenata koji će tim povodom muzicirati skupno, dok će se neki od njih predstaviti kao solisti.

Prvi dio ovogodišnje sezone bit će zaokružen koncertima nastavnika i saradnika Muzičke akademije, koji će nastupiti 18. januara 2023. godine, kao i studenata čije će predstavljanje biti priređeno 25. januara u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Informacije o daljim aktivnostima Koncertne sezone bit će dostupne na web stranici i na društvenim mrežama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.    

Kalendar koncertne sezone
Foto: UNSA: Kalendar koncertne sezone

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije