Počinje deveti WARM Festival u Sarajevu: Panel diskusije i promocije knjiga eminentnih autora

1
Radiosarajevo.ba
Počinje deveti WARM Festival u Sarajevu:  Panel diskusije i promocije knjiga eminentnih autora
Foto: WARM Festival / WARM festival 2023

Deveti WARM Festival koji se u Sarajevu održava od 10-15. jula donosi izuzetne filmske projekcije, fotoizložbe, panel diskusije, promocije knjiga, radionice koji su svojim sadržajima vezani za savremene konflikte.

Filmski sadržaj uključuje šest regionalnih premijera filmova čiji su režiseri/ke nagrađivani i/ili nominovani na filmskim festivalima u Berlinu i Cannesu, dobitnike/ice Emmy, BAFTA, Pulitzer i BBC nagrada i nominovane za nagradu Oscar, glavne nagrade Tribeca, Visions du Reel ili Sundance film festivala.

Publici će biti prikazani filmovi: "Retrogradno", Matthew Heineman (SAD), "Ya i Felix", Iryna Tsilyk (Ukrajina), "Sve će biti u redu", Riti Pahn (Kambodža), "Havar, naša prognana djeca", Pascale Bourgaux (Belgija), "Tranzicija", Jordan Bryon i MonicaVillamizar (Australija) te "20 dana u Mariupolju", Mstislav Černov (Ukrajina).

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Nakon svake projekcije predviđeno je vrijeme za razgovor režisera i publike.

Izložbom fotografija iz Sudana "Ne plači ovo je naša zemlja", autora Abdulmonama Easse i Edouarda Eliasadeveti WARM Festival će biti i zvanično otvoren, a zatim slijede izložbe "ARTWAR - Slaven i prijatelji" umjetnika Slavena Tolja, "Crteži ratnezone", izložba crteža Ghaitha Abdula Ahada, Izložba slika i plakata sa protesta u Iranu, "SAWASAWATO", izložbaslika umjetnice Noriko Hayashi na otvorenom, te "W(AI)RM, snimak" kolektivna izložba slika "uspomena preživjelih" napravljenih pomoću AI (vještačke inteligencije), studenata Akademije scenskihumjetnosti u Sarajevu.

Završen osmi 'Bookstan': U četiri dana održano više od 40 predstavljanja

Završen osmi 'Bookstan': U četiri dana održano više od 40 predstavljanja

Pored ovoga u sklopu festivala organizovati ćese dvije promocije knjiga i to: "Stranac u svom gradu" autora Ghaitha Abdula Ahada, te zbirkakratkih priča regionalnih autora "Trenutak kada je meni počeo mir".

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Organizator festivala je WARM, međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskimkonfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju, ratnoj umjetnosti, te historijii sjećanju.

Fondacija je predana promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Detaljan raspored i lokacije svih navedenih sadržaja možete naći na programu na slijedećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije