Izložbe, diskusije o predstavama, promocije danas na WARM festivalu

Radiosarajevo.ba
Izložbe, diskusije o predstavama, promocije danas na WARM festivalu
Foto: WARM Festival / WARM akademija 2021

Predavanja WARM akademije 2021 i paneli WARM festivala će danas, 8-og jula, radi velikog interesovanja publike biti održani u Kinu Meeting Point i otvorena za širu javnost. Ulaz je besplatan.

Publika će imati priliku čuti refleksije svjetski prepoznatih reportera, režisera, pisaca i umjetnika o njihovom angažmanu, dilemama i inspiraciji dok izvještavaju i promišljaju kompleksna politička dešavanja današnjice.

Jutarnji program:
-10:00 Remy Ourdan “The World of 9/11 / Svijet 11. septembra”
Remy Ourdan je jedan od vodećih reportera francuskog Le Monda i redatelj dokumentarnih filmova.
Gotovo tri desetljeća Ourdan izvještava o ratovima, masovnom kršenju ljudskih prava , izazovima postkonfliknih društava širom svijeta, na putu ka uspostavi pravde i procesuiranju ratnih zločina. Svoju reportersku karijeru počeo je u Sarajevu i sa stanovnicima BiH proveo najteže ratne dane. Režirao je dokumentarni film 'The Siege' 2016. Godine.
-11:00 Ed Vulliamy "When Words Fail / Kad riječi iznevjere"
Ed Vulliamy je višestruko nagrađivani reporter i spisatelj koji je preko 30 godina izvještava za Guardian i Observer. Izvještavao je o ratovima na Balkanu u periodu između 1991 – 1995, te tokom svog posvećenog angažmana u Bosni, otkrio koncentracione logore u Krajini i Hercegovini. Nakon rata je svjedočio na Međunarodnom sudu za ratne zločine, prvi reporter nakon suđenja u Nürnbergu koji svjedoči pred međunarodim sudom.
Ed Vulliamy će izvještavati o ratu u Iraku, i raditi kao dopisnik iz New Yorka nakon napada 11. septembra 2001. godine. Istraživao je i pisao o dešavanjima na američko-meksičkoj granici, trgovini narkoticima, putevima ilegalnog novca, migracijama, te mirovnim procesima u Kolumbiji.
Za njega s pravom možemo reći da je svjedočio i učestvovao u ažurnom dokumentiranju epohe koju Britanska naučnica Mary Kaldor naziva epohom 'Novih ratova' tj. kombinaciji oružanog sukoba, organizovanog kriminala i masovnog kršenja ljudskih prava.
Vulliamy je pored izvještavanja iz najmračnijih krajeva svijeta pisao i o potpuno drugačijim temama: nogometu, muzici i slikarstvu. Za primjer, 2018. godine je objavio knjigu pod nazivom 'Kada riječi iznevjere: život s muzikom, ratom i mirom' (originalni naziv na eng. When words fail: a life with music, war and peace), koja promišlja potencijal muzike u stvaranju humanijeg svijeta. Ed Vulliamy je od 2020.godine počasni član Goldsmiths Collegea u Londnu.

Poslijepodnevni program:
-13:00 Selma Spahić, Darko Cvijetić, Selvedin Avdić "Theatre and Literature: Why do we do what we do / Pozorište i književnost: Zašto radimo to što radimo’
-15:00 Jasmila Žbanić, Ed Vulliamy, Damir Sagolj "Perception of genocide in Srebrenica in popular culture / Percepcija genocida u Srebrenici u popularnoj kulturi" (u partnerstvu s Bookstanom
-16:00 Kenneth Morrison i Paul Lowe "Reporting the Siege of Sarajevo / Izvještavanje o opsadi Sarajeva
-17:00: "Nikome se ne ponovilo: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava / Never Again, to Anyone: Genocide in Srebrenica and fight against oblivion", editorica Ajla Škrbić
Promocija knjige i diskusija sa autorima, moderatorica Ajla Škrbić.
- 20:00: "Courage/Hrabrost", Aliaksei Paluyan, Njemačka, 2021

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije