WARM Festival narednih dana u Sarajevu: Izložbe, diskusije i promocije knjiga

0
Radiosarajevo.ba
WARM Festival narednih dana u Sarajevu: Izložbe, diskusije i promocije knjiga
FOTO: Facebook / WARM Festival

WARM festival i treća WARM akademija u Sarajevu trajat će od 5. do 10. jula.

Ovogodišnji program WARM festivala nudi niz izložbi, diskusija i promocija knjiga, koje će se održati u Galeriji Java, zgradi Crvenog Križa u Krančićevoj ulici, Zemaljskom muzeju i Kino Meeting Pointu.

Posjetioci će imati priliku upoznati autore, te kroz razgovor saznati više o njihovom radu na putu prema izvrsnosti i integritetu u pripovijedanju.

Program uključuje izložbe o Mijanmaru, Palestini i migracijama, te događaje i filmove o 20. godišnjici 9/11, Kambodži, Iraku, kao i Bosni i Hercegovini i regiji.

WARM akademija dočekuje 20 mladih profesionalaca i studenata iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Petodnevni program učesnicima nudi mogućnosti umrežavanja sa članovima Akademije i profesionalcima iz industrije, te niz panel diskusija o svim aspektima izvještavanja i pripovijedanja, sa preko 20 predavača.
Program WARM akademije bit će moguće pratiti online, putem Facebook stream-a na stranici WARM akademije: https://www.facebook.com/warmacademy.

Cjelokupan Program WARM akademije 2021 je dostupan OVDJE.

Među ovogodišnjim gostima WARM akademije i WARM festivala ističu se:

- Rithy Panh je režiser i producent dokumentarnih filmova iz Kambodže, koji je svoj život posvetio dokumentovanju genocida u Kambodži. Neki od njegovih filmova su “S-21: The Khmer Rouge Killing Machine” i “The Missing Picture”. Ove godine, na WARM festivalu imati ćemo priliku da pogledamo njegov novi film – “Irradiated”

- Bela Tarr je mađarski režiser/producent i umjetnik. Nakon što se svojevoljno povukao iz filmske industrije, izložbom Till the End of the World (bos. Do kraja svijeta) koju je u Eye Film muzeju u Amsterdamu, 2017. godine posjetilo preko 40 000 ljudi, Tarr otpočinje novu karijeru. Bela Tarr će tokom WARM akademije imati predavanje inspirisano nasiljem i totalitarizmom u umjetnosti, kao i njegovim filmom “Werckmeister Harmonies”, koji slavi 20. godišnjicu postojanja.

- Ed Vulliamy – je višestruko nagrađivani reporter i pisac. Ed je preko 30 godina radio kao reporter za The Guardian i The Observer. Izvještavao je o ratovima na Balkanu u periodu između 1991 – 1995 godine, tokom kojih je otkrio koncentracione logore u Bosni i Hercegovini. Nakon rata je svjedočio na Međunarodnom sudu za ratne zločine. Ed Vulliamy je također izvještavao o ratu u Iraku i radio kao dopisnik iz New Yorka nakon napada 11. septembra 2001. godine. Pisao je o dešavanjima na američko-meksičkoj granici, trgovini narkoticima, putevima ilegalnog novca, migracijama, te mirovnim procesima u Kolumbiji.

- Jasmila Žbanić je višestruko nagrađivana režiserka, scenaristica i producentica. Napisala je skript i režirala film ‘Quo Vadis, Aida?' koji je nominovan za Oskara 2021. godine. Za svoj film ‘Grbavica' iz 2006. godine je osvojila Zlatnog Medvjeda na 56. Internacionalnom Film Festivalu u Berlinu. Jasmila je osnovala udruženje umjetnika pod nazivom “Deblokada“.

- Muyi Xiao je novinarka New York Times-a i dio je tima za vizuelna istraživanja, koji kombinuje tradicionalno izvještavanje i naprednu digitalnu forenziku. Ranije je radila za ChinaFile, Tencent i Reuters, te izvještavala o događajima u Kini kako unutar tako i izvan njenih granica.

- Cécile Hennion je francuska reporterka koja izvještava o događajima na Bliskom Istoku od 1997. godine. Za francuski Le Monde počinje raditi 2004. godine, te u sklopu svog angažmana izvještava o ratu u Iraku, Izraelsko-Lebanonskom konfliktu, Egipatskoj revoluciji i ratu u Libiji. Autorica je djela Le fil de nos vies brisées (2019) – knjige o ratu u Aleppu, Sirija.

- Ajna Babahmetović je arhitektica koja živi i radi u Gracu u Austriji i istražuje manifestacije raseljavanja i migracija na arhitektonski izražaj. Na primjeru grada Kozarca istraživala je arhitekturu odsustva i tipologiju ''Kuće kod kuće''. To su kuće koje je izgradila dijaspora u zemlji porijekla, s
novcem zarađenim u inostranstvu.

- Džemil Hodžić radi kao video urednik za Al Jazeeru English, te 2019. godine započinje projekat pod nazivom 'Sniper alley'.

Kroz ovaj intimni projekat Džemil Hodžić želi uspostaviti fotografsku bazu podataka, koja će sačuvati dijelove života njegovog brata, ubijenog snajperom tokom sarajevske opsade, i ratna iskustva mnoge djece Sarajeva.

Program ljetne WARM akademije će biti moguće pratiti online, putem Facebook stream-a, na stranici OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije