Počeo WARM 2020: Okupili se profesionalci iz svijeta novinarstva i umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Počeo WARM 2020: Okupili se profesionalci iz svijeta novinarstva i umjetnosti
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / WARM festival 2020.

Počeo je Warm festival 2020., koji se svake godine održava u Sarajevu i okuplja profesionalce iz svijeta novinarstva i umjetnosti.

Ove godine posvećen je umjetnosti i pripovijedanju u vrijeme krize.

Na prvoj od dvije današnje sesije govore Damir Šagolj, cijenjeni ratni fotoreporter Damir Šagolj, laureat Pulitzerove nagrade, koji je na čelu fondacije WARM, zatim Emir Suljagić, te Šejla Kamerić, koja predstavlja svoj impozantan rad “AB UNO DISCE OMNES”, u kojem se ova umjetnica, kroz fenomen ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, bavi anatomijom samog zločina i nudi vrlo značajan i snažan osvrt na kompleksnost našeg rata i poraća.

Na drugoj, poslijepodnevnoj sesiji predviđeno je predavanje Lejle Hodžić.

Ovogodišnja WARM akademija trajat će do 15. avgusta.

Uz poštivanje svih higijenskih i epidemiolokih mjera, događaj se održava u smanjenom obimu, ali je za sve zainteresirane dostupan online.

Akronim WARM čine engleske riječi War - Art - Reporting - Memories a označava misiju izvještavanja, istraživanja i umjetničkog stvaranja o savremenim konfliktima uz očuvanje profesionalne izvrsnosti i integriteta. WARM fondacija nastala je u Sarajevu 6. aprila 2012. godine, na dan 20. komemoracije opsade Sarajeva, tokom ponovnog okupljanja pod nazivom "Sarajevo 2012", a njeno pokretanje inicirali su neki od najpoznatijih ratnih reportera iz cijelog svijeta.

Između ostalog, Šagolj je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, uoči početka WARM 2020., među predavačima izdvojio i Damira Imamovića, koji će predstaviti svoja nova istraživanja na temu sevdaha ali i izazove kroz koje sevdah ali i sam Damir u svojim istraživanjima prolaze.

"Danis Tanović će nam govoriti o svom nekonvencionalnom pristupu u pravljenju filmova, o kombinovanju dokumentarnih i igranih narativa. Selma Selman će nam predstaviti svoj fascinantan opus koji govori o svakodnevnoj njenoj i borbi njene porodice ali i najaviti neke nove projekte na kojima radi. Tu je još i Faruk Šehić, Damir Nikšić, Amila Ramović i drugi koji kada se govori o stvaranju “pod pritiskom” itekako imaju šta reći", kazao je Šagolj.

Pogledajte i dio prve, jutrošnje, sesije: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije