Svjetski fotoreporteri dijele ratne fotografije iz BiH zbog dodjele nagrade Handkeu

Anadolija
Svjetski fotoreporteri dijele ratne fotografije iz BiH zbog dodjele nagrade Handkeu
Foto: AA / Postovi fotoreportera na Twitteru

Sinoćnja dodjela Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom piscu i negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu naišla je na veliki broj kritika i osuda iz cijelog svijeta. Poznati fotoreporteri, koji su izvještavali iz ratnog Sarajeva i drugih dijelova BiH, pridružili su se ovim osudama te na društvenim mrežama objavili autorske fotografije koje svjedoče genocidu i svim brutalnostima iz perioda agresije na BiH.

Oni su podijelili svoje fotografije i poruke na društvenoj mreži Twitter uz hastagove (oznake) #NobelPrize #Handke #BosniaWarJournalists.

Inicijativa i poziv ratnim fotoreporterima da objave svoje fotografije iz BiH, urađene tokom rata 1992-1995, potekla je od Petera Maassa.

Peter Maass: Sramotno je da će švedski kralj uručiti nagradu Handkeu

Ratni reporter i dugogodišnji novinar svjetskih medija Peter Maass za govorio zašto se usprotivio dodjeli Nobela Peteru Handkeu.

Fotoreporter Santiago Lyaon, koji je ranjen na dužnosti tokom rata u Bosni, poručio je kako je ovo velika sramota za Nobelovu nagradu i samog Handkea.

"Sramota za Nobelovu nagradu i sramota za Handkea zbog njegove sljepoće i svjesnog poricanja genocida u Bosni. Bio sam tamo kao fotoreporter i vidio iz prve ruke", poručio je Lyon.

Podijelio je fotografiju na kojoj se može vidjeti mrtva žena na jednoj od sarajevskih ulica, a uz fotografiju stoji u opis: "Žena koju je ubio srpski snajperista, juni 1992. godine."

Fotoreporterka Nina Berman podijelila je fotografiju žene muslimanke, žrtve silovanja tokom rata u BiH, koju je zabilježila u bolnici u Tuzli. Berman je napisala kako su "Srbi u ratu silovanje koristili kao strategiju u vršenju etničkog čišćenja".

Još jedan svjetski poznati ratni fotoreporter Ron Haviv, čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet, podijelio je svoju fotografiju zabilježenu u Bijeljini, u martu 1992, na kojoj se vidi kako pripadnik Arkanovih tigrova nogom udara ubijene civile.

"Etničko čišćenje, 2. mart. 1992. godine, srpski paravojni vojnici paznati kao Arkanovi tigrovi, Bijeljina, Bosna. Muslimanske civilne žrtve Abdurahman i Hamijeta Pajaziti, Ajša Šabanović", napisao je Ron Haviv ispod svoje fotografije.

Postovi fotoreportera na Twitteru - undefined

Post Rona Haviva na Twitteru i čuvena fotografija

Anthony Loyd, fotoreporter lista "The Times", pratio je ratna dešavanja u BiH, Kosovu, Afghanistanu, Iraku, Čečeniji, Sierra Leoneu, Libiji i Siriji.

U povodu dodjele Nobelove nagrade Handkeu, na Twitteru je podijelio fotografiju žene u poderanoj haljini, uz opis da je riječ o ženi koja je pronađena pored puta, nakon sedmica provedenih u srpskom logoru.

"Mi koji smo tamo bili, znamo i sjećamo se ratne stvarnosti", napisao je Loyd.

Fotoreporter Javier Bauluz podijelio je fotografiju dvoje bosanskih mališana iza kojih se može vidjeti groblje, a poruku je napisao na engleskom i španskom jeziku. 

"Bio sam tamo (u BiH) kao ratni reporter. Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je poput lažne vijesti. Svi znamo da je tamo (u Bosni) bio genocid", napisao je Bauluz.

Roger M. Richards, fotoreporter i režiser koji je u Sarajevo došao 1992. godine i ostao dugo nakon opsade, autor filma "Sarajevske ruže" (Sarajevo Roses), podijelio je više fotografija koje tematizuju ratna dešavanja u BiH, a u povodu skandalozne dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

Među njima je fotografija zabilježena u Potočarima 2009. godine, na 14. godišnjicu genocida u Srebrenici, kada su ukopane 534 žrtve genocida.

"Kolektivna dženaza 2009. godine 534 žrtve (među više od 8.000) bosanskih muškaraca i dječaka ubijenih od strane snaga Miloševića-Karadžića-Mladića", napisao je Richards ispod fotografije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije