Pulitzerovu nagradu za fotografiju dobio Reutersov tim čiji je član Damir Šagolj

Radiosarajevo.ba
Pulitzerovu nagradu za fotografiju dobio Reutersov tim čiji je član Damir Šagolj
Foto: Reuters / Nagrađivana fotografija Damira Šagolja na kojoj je dječak Abdul Aziz
Ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za fotografiju dobio je tim Reutersovih fotografa u kojem se nalazi i Sarajlija Damir Šagolj.

Reutersovi fotografi su priznanje zaslužili zbog upečatljivog dokumentiranja golgote Rohinja, naroda koji je žrtva brutalnog etničkog čišćenja u režiji vlasti Mijanmara.

Ovo je veliki uspjeh za bh. fotografa koji se Reutersovom timu pridružio još tokom rata u BiH, a u karijeri je nagrađen brojnim međunarodnim priznanjima.

Povodom dodjele Pulitzerove nagrade Reutersovom timu, Damir Šagolj napisao je tekst s naslovom Kako smo dobili Pulitzera u kojem, između ostalog, kaže:

"Fotografiju Abdul Aziza, očiju prekrivenih sa dva zelena lista i zauvijek zaklopljenih, snimio sam u izbjegličkom kampu u Bangladešu više od pet godina nakon što su prve slike stradanja naroda Rohinja opržile moj aparat. U međuvremenu, ono što je tinjalo decenijama metastaziralo je u opsežnu i nemilosrdnu kampanju etničkog čišćenja usmjerenu protiv te muslimanske manjine u većinski budističkom Mijanmaru, ili Burmi kako smo tu lijepu zemlju imali običaj zvati", napisao  Šagolj za Media.ba o svojoj nagrađivanoj fotografiji.

Kaže da se prirodom posla sa sudbinom Rohinja upoznao još dok je živio na Tajlandu i izvještavao iz jugoistočne Azije.

"Kada bih pokušao opisati neopisive razmjere i dubinu mraka koji se, uz čini mi se skoro prećutnu saglasnost šire društvene zajednice i svakog od nas ponaosob, nadvio nad nesretnim Rohinjama možda bi primjereno bilo reći - sudbina kao Bosanaca onomad i Palestinaca oduvijek, samo sto puta gora i tristo puta brutalnija. Nesretni i nevoljeni, izmučeni i napaćeni, nepriznati i ničiji, Rohinge se decenijama, pameću i kostima razvučenim po grobnicama sa obje strane granice i razuma, povlače po stranicama novina i televizijskim minutama rezervisanim za vijesti iz područja o kojima ništa ne znamo, niti nas to baš previše interesuje", piše Damir Šagolj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije