Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala dobit će svjetska glumica Meg Ryan

1
Radiosarajevo.ba
Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala dobit će svjetska glumica Meg Ryan
Foto: SFF / Meg Ryan

U znak priznanja za njen izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, glumica Meg Ryan dobit će priznanje Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu.

Holivudska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine "Imaš poruku" u Ljetnom kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdravit će publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Ryan će također održati masterclass koji će moderirati nagrađivani bh. reditelj Danis Tanović, dobitnik Oscara za film "Ničija zemlja". Masterclass će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Ryan i njen novi film "What Happens Later", koji će također biti prikazan na Festivalu. Romantična komedija koju je Ryan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi zajedno s Davidom Duchovnyjem, "What Happens Later" Bleecker Street Medije, njeno je drugo redateljsko djelo, nakon nezavisnog filma "Ithaca" iz 2015. godine.

Radovi na 'sarajevskim ružama': Sanirano 10 obilježja, a do kraja godine u planu popraviti još 13

Radovi na 'sarajevskim ružama': Sanirano 10 obilježja, a do kraja godine u planu popraviti još 13

"Meg Ryan osvojila je naša srca na prvi pogled! Ne samo da nas je sve očarala svojim nezaboravnim izvedbama, već je dokazala i svoju vještinu iza kamere kao rediteljica i scenaristica. Čast nam je dodijeliti joj Srce Sarajeva", rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Meg Ryan je stekla široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominiranoj za Zlatni globus, kao Sally Albright u filmu "Kad je Harry sreo Sally", u režiji Roba Reinera i po scenariju Nore Ephron. Nastavila je glumiti u hit romantičnoj komediji Nore Ephron "Nesanica u Seattleu", u kojoj je glumila s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus. Njena posljednja suradnja s Ephron i Hanksom bila je romantična komedija "Imaš poruku", koja je Ryan ponovno donijela međunarodno priznanje i treću nominaciju za Zlatni globus.

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Također je dobila priznanja za svoje jedinstvene dramske portrete, uključujući ulogu uz Denzela Washingtona kao prva žena vojnik nominovana za Medalju časti u filmu "Hrabrost ratnika", u režiji Eda Zwicka, te njenu dirljivu izvedbu žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija "Kad muškarac voli ženu", u kojem glumi s Andyjem Garciom. Za svoju izvedbu s Kieferom Sutherlandom u filmu Sundance Instituta "Obećana zemlja", osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.

Počasno Srce Sarajeva ustanovljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije