Pierre Courtin: Izložba o posebnoj privrženosti Sarajevu

L. K.
Pierre Courtin: Izložba o posebnoj privrženosti Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Pierre Courtin

Pierre Courtin rođeni Parižanin, koji je u Bosni i Hercegovini već 15 godina, bio je gost portala Radiosarajevo.ba. Francuz Courtin je mnogo bh. umjetnika zadužio svojim jakim djelovanjem, nesebično se zalažući da umjetnike udruži sa svojom jakom mrežom galerista i kustosa.

Kolekcija galerije Duplex 100m2 pod nazivom „Sarajevo Storage“ će biti izložena sljedeći četvrtak, 14. juna u Umjetničkoj galeriji BiH, te je to i bio povod ovog razgovora.

Galerija Duplex je otvorena davne 2004. godine, a premještali su je nekoliko puta na razne lokacije, no Pierre napominje da je to svakako duga priča.

„Glavni cilj ove izložbe, koja će biti u Umjetničkoj galeriji, jeste da zbirka bude reprezentativna i da se najavi knjiga o tome koliki značaj je galerija Duplex imala na kulturnu scenu Sarajeva“, rekao je Pierre.

„Moj cilj je bio da podržim lokalne umjetnike i da ih promoviram na globalnom nivou. Misija mi je da promoviram umjetnost bh. autora u svijetu. Želio sam uvijek da ih povežem s pravim osobama da mogu sami 'poletjeti'“, rekao je 'bosanski Francuz', navodeći da se njegova galerija danas podjednako nalazi i u Sarajevu i u Parizu.

Pierre o djelima koja će biti izložena u Umjetničkoj galeriji iduće sedmice kaže da su tu djela uglavnom bosanskohercegovačkih autora, ali da ima i djela umjetnika iz drugih zemalja. „Rekao bih da je ova izložba posvećena uspomenama jer je pitanje sjećanja vrlo jako na ovom prostoru“, rekao je Pierre.

Na ovoj izložbi će biti izložena djela 80 umjetnika, među kojima su Jusuf Hadžifejzović, Adela Jusić, Bojan Stojić, Zijah Gafić, Mak Hubijar, Andrej Đerković itd. Pierre je napomenuo da se i sam umjetnički razvijao s nekima od njih.

andrej dzerkovic.jpg - undefined

Sarajevo Storage: Rad Andreja Đerkovića

Galerista je naveo da će se tu naći i neki interesantni predmeti koje bi se više mogli nazvati relikvijama nego umjetničkim djelima, kao primjer jednog tog njegovog 'arheološkog umjetničkog djela' navodi: “Kada je u Parizu, u centru Pompidou, bila izložba umjetnika Josepha Beuysa, jedan komadić tekstila je ispao s umjetničke instalacije. Ja sam ga uzeo i sada je taj komadić sam po sebi izložbeno djelo.“

Za kraj vas kustos Courtin poziva da posjetite ovu interesantnu izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH, gdje će instalacija „Sarajevo Storage“ biti izložena tri sedmice.

 

Sarajevo Storage - Zbirka Pierrea Courtina

Pierre Courtin je započeo umjetničku zbirku u Parizu 2001. godine, danas ta zbirka broji više od 350 djela od 200 mladih i etabliranih umjetnika iz BiH, sa Balkana i šire. Polovina ove zbirke je trenutno u skladištu u Parizu. Dio zbirke je bio izložen u OUI Centru za umjetnost u Grenobleu 2009. godine, Bang Centru za umjetnost u Chicoutimiu 2012. godine, i u mnogo navrata u samoj galeriji Duplex100m2.

U sklopu izložbe “Sarajevo storage” u Umjetničkoj galeriji BiH u junu 2018, bit će izloženi  umjetnički radovi i objekti iz sarajevskog depoa, koji predstavljaju sve radove prikupljene tokom prethodnih 5 godina provedenih u Sarajevu.

Tu se mogu naći djela koja izražavaju pripadnost ili posebnu privrženost glavnom gradu BiH, lokalnoj savremenoj sceni i koji su bliski galeriji Duplex100m2.

Izložbu je podržala fondacija Agnès B, Superstrat N.G.O, Warm festival Sarajevo, Francuski institut u Sarajevu, i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.

Svečano otvorenje izložbe će biti u Umjetničkoj galeriji BiH, 14.07.2018. u 20:00 sati.

RADOVI 

Gordana Anđelić-Galić; Martin Argyroglo; Enki Bilal; Eloïse Bollack; Stéphane Bonjour; Julien Boily; Mathieu Boisadan; Igor Bošnjak; Kurt Van Brijs; Lana Čmajčanin; Lejla Čmajčanin; Enrico Dagnino; Dante Buu; Baptiste Debombourg; Andrej Ðerković; diSTRUKTURA; Elvis Dolić; Goran Dragaš; Dženat Dreković; Alma Gačanin; Ziyah Gafić; Going Blind; Jusuf Hadžifejzović; Trio - Bojan Hadžihalilović & Dada Hadžihalilović; Dženan Hadžihasanović; Anur Hadžiomerspahić; Nela Hasanbegović; Ibro Hasanović; Ivan Hrkaš; Mak Hubjer; Louis Jammes; Taida Jašarević; Kasja Jerlagić; Sanjin Jukić; Adela Jušić; Andy Kania; Šejla Kamerić; Nina Komel; Milomir Kovačević; Aleksandra Nina Knežević; Smirna Kulenović; Kosta Kulundžić; MARS, Fred Landois; Camille Laurelli; Alexandre Leroy; Irena Eden & Stijn Lernout; Aleksandra Lopatić; LPLT; Miodrag Manojlović; Marianne Marić; Jim Marshall; Karine Maussière; Vladimir Miladinović; Mladen Miljanović; Radenko Milak; Nicolas Mingasson; Hector Morić; Malcolm McClay; Bruce Nauman; Thomas Nolf; Nika Oblak & Primoz Novak; Damir Nikšić; Edo Numankadić; Emir Osmić; Renata Papišta; Daniel Premec; Nihad Nino Pušija; Damir Radović; Lala Raščić; Maja Ružnić; Damir Šagolj; Selma Selman; Nebojša Šerić-Shoba; Irena Sladoje; Bojan Stojčić; Alma Suljević; Selman Trtovac; Unknown Autor; Roman Uranjek; Mathieu Valade; Edo Vejselović; Jean-Luc Verna; Moren Vogel; Dragan Vojvodić; Nardina Zubanović; Enes Žuljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije