Saradnja Kamernog teatra 55 i Turističke zajednice KS

L. K.
Saradnja Kamernog teatra 55 i Turističke zajednice KS
FOTO: Radiosarajevo.ba / Saradnja Kamernog teatra 55 i Turističke zajednice Kantona Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo ove godine podržava Kamerni teatar 55 sa 10.000 KM koji će, kako je istaknuo direktor te teatarske kuće - Emir Hadžihafizbegović - biti iskorišteni za realizaciju Festivala "Dani Jurislava Korenića".

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur su se danas obratili medijima povodom navedene saradnje između ovih institucija.

„Rijetko se dešava da ozbiljna organizacija, poput Turističke zajednice KS prepozna da je Kamerni teatar i kultura dio turizma ovog grada. Kulturni turizam je moderan u svijetu i želim reći da ja, kao neko ko živi u ovom gradu, osjetim da se unutar turističkog ambijenta osjeti bolja ponuda pod ovim rukovodstvom Turističke zajednice“, rekao je direktor Hadžihafizbegović.

Napomenuo je i da na predstave Kamernog teatra dolaze i gledatelji van Sarajeva, pa i van BiH, te nakon odlaska u teatar prenoće u Sarajevu i učestvuju u potrošnji.

Hadžihafizbegović je rekao da je zahvalan na donaciji koju im je dodijelila Turistička zajednica KS-a,  napominjući da je bitno što će se ta sredstva usmjeriti za realizaciju Festivala "Dani Jurislava Korenića". Pored donacija koje su imali za ovaj festival,  to ipak nije bilo dovoljno, a sada, ovim činom – donacijom, mogu imati najbolji festival u regiji, napomenuo je direktor.

„Zaokružili smo finansijsku konstrukciju za ovaj festival koji je moralni teatarski postament Jurislavu Koreniću“, izrazio je zadovoljstvo direktor ove teatarske kuće.

Napomenuo je i da će se "Dani Jurisalava Korenića" održati od 1. do 8. decembra, a kada je riječ o predstavama koje su u pripremi, Hadžihafizbegović je naveo da je u toku rad na predstavi "Tri sestre" Čehova u režiji Pjera Žalice, te da bi na sceni Kamernog teatra 55 trebao biti postavljen i tekst kućnog dramaturga Vedrana Fajkovića "Pozorište za početnike".

Direktor Kamernog teatra je rekao i da će ova kulturna institucija organizirati programe sjećanja na važne i značajne osobe poput Darija Džamonje, Safeta Isovića, Asima Ferhatovića itd.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo - Nermin Muzur podvukao je značaj kulturnog turizma, te, između ostalog, naveo kako su Sarajevo Film Festival i Kamerni teatar podržani na osnovu javnog oglasa.

Bosna i Hercegovina nema boljih ambasadora od ljudi koji su u kulturi i od sportista, to su naši najbolji ambasadori, tako da je ovo samo dokaz da smo našim poslovanjem prepoznali značaj kvalitetnih projekata u našem gradu“, rekao je Nermin Muzur.

Napomenuo je značaj promoviranja pravih vrijednosti i da je projekt Kamernog teatra 55 jedna pozitivna priča ovog grada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije