Festival / Performans "Buka i bijes": Umjetnici prošetali sarajevskim ulicama

07. 02. 2019. u 20:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

U susret otvorenju festivala Sarajevska zima, učesnici performansa "Buka i bijes" Brace Dimitrijevića prošetali su večeras ulicama Sarajeva.

Mnoštvo umjetnika, kulturnih radnike i publike prošetalo je ulicama Sarajeva, sve do Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo noseći plakate s natpisima koji su antiteza i koji se bave onim što ostaje nakon rata, pokušavajući zamotati i zacijeliti društveno tijelo kao cjelinu izgrađenu na suživotu individualnih identiteta. 

Podsjetimo i to da će festival Sarajevska zima zvanično biti otvoren performansom Brace Dimitrijevića i nastupom Državnog ansambla plesa iz Mađarske u Narodnom pozorištu Sarajevo nakon što se podignu festivalske zastave. 

"Buka i bijes donose kreativnu reakciju na stanje u svijetu u želji da se poruči da se kreativna snaga može vratiti u stvarni život. Stvarni život je ono što je otvorenost jednih prema drugima, što je sloboda", rekao je nedavno Spahić u Vijećnici pozdravljajući umjetnike, pokrovitelje i prijatelje festivala koji će svečano biti otvoren 35. put, a do početka proljeća trajati pod motom "Buka i bijes".

NEMA KOMENTARA