Otvorena izložba 'Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi?'

1
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba 'Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi?'
Foto: Historijski muzej BiH / U Historijskom muzeju BiH izložba

U Historijskom muzeju BiH je otvorena izložba „Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi“.

Izložba je rezultat saradnje muzeja i Hotel History Foundation, a nastala je na osnovu istraživanja historičara Kennetha Morrisona, koji djeluje pri De Montfort Univerzitetu (UK). Izložba je predstavljena u okviru Mjeseca muzeja – manifestacije koja se već nekoliko godina obilježava u Historijskom muzeju BiH u novembru.

Izložba „Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi“ je integrisana u stalnu postavku “Opkoljeno Sarajevo”.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Za razliku od izložbe “Opkoljeno Sarajevo”, koja priča o ratu iz perspektive građana/građanki Sarajeva, ova izložba govori o istoj temi kroz objektiv stranih novinara.

Izložbu čine predmeti vezani za novinarstvo na internacionalnom planu: kamere, aparati korišteni za izvještavanje i lični predmeta novinara koji danas, trideset godina nakon početka opsade, postaju muzejski predmeti važni za rekonstrukciju kako pojedinačnih događaja, tako i šireg konteksta opsade.

U Historijskom muzeju BiH  izložba - undefined

Foto: Historijski muzej BiH: U Historijskom muzeju BiH  izložba

“Izložba Uživo iz Sarajeva je zanimljiva publici sa nekoliko aspekata: u rekonstrukciji historijskih događaja u periodu opsade, ali i za historiju novinarstva i opreme korištene za izvještavanje u konfliktnim zonama. Ovom izložbom, koja unosi međunarodnu perspektivu u priču o opsadi Sarajeva, zaključena je manifestacija Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH i najavljen je uvod u sljedeću godinu", naglasila je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Izložbu čine dvije teme: novinari o opsadi Sarajeva i novinari u opkoljenom Sarajevu. Kako izgleda opsada iz perspektive stranih medija? Šta je činilo infrastrukturu u kojoj su boravile strane medijske kuće? Koje priče iz opkoljenog Sarajeva su pokazane u svijetu? Kako je izgledao život stranih novinara u ratu: kako su pripremali priče i obavljali svoje poslove u ratnim okolnostima? Na izložbi “Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi” su predstavljene fotografije i predmeti eminentnih novinara i reportera, ali i oprema pomoću koje su vijesti o opsadi Sarajeva emitovane u svijet.

U Historijskom muzeju BiH  izložba - undefined

Foto: Historijski muzej BiH: U Historijskom muzeju BiH  izložba

Izložba je dostupna posjetiteljima svakim danom od 09 do 19 sati. Pored stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo”, muzejskoj publici je u decembru dostupna postavka “Pazi, snajper!” Paula Lowea, izložba “Wake up Europe: Mobilizacija podrške i solidarnosti za BIH i njene građane tokom rata 1992-1995”, “Mi izbjeglice”, “Polet žena”, “Otvoreni depo” i “15 godina” Jima Marshalla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije