Ne dajte da nas ubiju: Sjećanje na izbor za Miss opkoljenog Sarajeva

V.A.Z.
Ne dajte da nas ubiju:  Sjećanje na izbor za Miss opkoljenog Sarajeva
Radiosarajevo.ba / Izložba Miss Sarajevo
Najljepše djevojke opkoljenog grada tada su poručile cijelom svijetu - Ne dajte da nas ubiju

U skladu sa svojom misijom očuvanja svih artefakata koji svjedoče o burnoj historiji  naših krajeva, Historijski muzej otvorio je još jednu izložbu posvećenu vremenu opsade Sarajeva. 

U sklopu Evropskog dana i noći muzeja, u Historijskom je otvorena izložba "Miss Sarajevo" kroz koju se prisjećamo izbora za najljepšu djevojku opkoljenog grada. 

Dvorana BKC-a tada je ugostila ljepotice koje su se borile za titulu Miss, žiri, umjetnike, građane koji su u publici načas mogli zaboraviti horor koji se dešavao vani: učestalo granatiranje, glad, nedostatak struje, vode, gasa, svakodnevna smrt na ulicama. 

Bila je to druga godina opsade, 29. maj 1993. U žiriju Hanka Paldum, Mladen Vojičić Tifa, Gordana Magaš, Jovo Divjak;  redatelj priredbe Janes Tadić a voditelj Rinko Golubović. 

Pobijedila je plavokosa Inela Nogić, čija je slika s pobjedničkom lentom i buketom cvijeća toga dana bila fotografija dana svih svjetskih agencija. Prva pratilja bila je šesnaestogodišnja Marija Mišić, danas majka četvero djece i poznata blogerica Marija Hudolin. 

Na sinoćnjem otvaranju izložbe, prisutni su evocirali uspomene na taj dan. Rinko Golubović ponovno je čitao scenarij priredbe, a Jovo Divjak podijelio neka od sjećanja. 

Među ekponatima je pozivnica za događaj, originalni scenarij, bilješke organizatora, spisak svih učesnica i velika fotografija na kojoj ljepotice drže trensparent: Don't let them kill us!

Ova izložba je uvod u skorašnja događanja kada će u Historijski doći poznati britanski umjetnik Brian Eno. On je jedan od autora legendarne pjesme Miss Sarajevo koju je proslavila grupa U2, te jedan od organizatora prikupljanja pomoći za BiH u Velikoj Britaniji.  

Brian Eno stiže 13. juna, a do tada u Historijskom muzeju možete pogledati izložbu Miss Sarajevo i kolekciju posvećenu opsadi.  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije