Svjetski poznati muzički producent: Brian Eno dolazi u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati muzički producent: Brian Eno dolazi u Sarajevo
Službena fotografija / Brian Eno

Poznati britanski umjetnik  i muzički producent Brian Eno, sredinom mjeseca juna stiže u Sarajevo sa svojom izložbom 

77 Million Paintings  naziv je njegove multimedijalne instalacije  koju će posjetioci tokom ljeta moći posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Brian Eno je odranije vezan za Bosnu i Hercegovinu. On je producent jedne od najslavnijih pjesama o ratnom Sarajevu -  Miss Sarajevo. Bio je producent za jedan od albuma sarajevske grupe Sikter, a sudjelovao je i u formiranju Pavarotti centra u Mostaru. 

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od 30 godina, autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv 77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

77 Million Paintings prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.

Izložbu organizira British Council koji nastavlja seriju predstavljanja savremenih britanskih vizuelnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, poput Graysona Perryja ili Damiena Hirsta. Instalacijom77 Million Paintings Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu sa Historijskim muzejom u Bosni i Hercegovini, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV. Otvaranje kojem će prisustvovati i Brian Eno, planirano je za polovinu juna, a izložba će biti otvorena do kraja augusta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije