Mirza Hajrić: Kako je Brian Eno pomagao Bosni kad je bilo najteže

Radiosarajevo.ba
Mirza Hajrić: Kako je Brian Eno pomagao Bosni kad je bilo najteže
Arhiv / Brian Eno i njegova podrška BiH tokom rata
Potaknuti viješću da će u Sarajevo uskoro stići poznati britanski umjetnik i muzički producent Brian Eno, prisjetit ćemo se njegove važne uloge u organiziranju pomoći za BiH tokom rata i agresije '92 .'95. godina.

O ovome za Radiosarajevo.ba piše Mirza Hajrić, jedan od tadašnjih suradnika ratnog predsjednika Alije Izetbegovića, a danas ambasador BiH u Australiji.

Piše: Mirza Hajrić za Radiosarajevo.ba

Brian Eno, muzički producent i inovator je imao ključnu ulogu u okupljanju svjetske pop-rock elite u vezi pitanja Bosne i Hercegovine s početka agresije.

S tragedijom Balkana bio je od početka upoznat, te je bio i jedna od prvih poznatih ličnosti koje su se uključile u rad nevladine organizacije Warchild UK, koju je vodio David Wilson. Brian Eno je ubrzo izvršio utjecaj i na druge poznat eličnosti, te su se organizaciji Warchild pridružili Bono i The Edge iz U2, Paul McCartney, Eric Clapton, Iggy Pop, Avril Lavigne, OASIS, Paul Weller, Keane. Nije žalio ni vremena ni energije, niti svoje odlične kontakte s ljudima u vrhu muzičke industrije, da bi ih zaniteresirao da se uključe i pomognu.

Eno je jedini od te grupe, koliko se sjećam, tih dana dao intervju u kojem je jasno i elokventno iznio političke stavove vezano za situaciju na Balkanu devedesetih godina. U arhivi sam našao dijelove intervjua koji je Brian Eno dao magazinu Melody Maker 1995. godine, čak iznoseći i samokritiku da je "vjerovatno više politički zainteresiran za bosansko pitanje nego što bi trebao biti."

Kada Eno govori - govori vrlo precizno. O početku rata u BiH je u svom intervjuu za magazin Melody Maker rekao: "Ne mislim da je teško shvatiti šta se tamo događa, kako neki smatraju. Nama je predstavljeno da se radi o građanskom ratu. To nije građanski rat. Tamo je jedna država izvršila invaziju na drugu državu i to nije građanski rat. Jedna strana nije željela ratovati i bila je uključena u rat samo toliko da se odbarni. Naravno, govorim o Bosni. To nije bio građanski rat ništa više nego kada su Nijemci izvršili invaziju na Sudetenland (dio bivše Čehoslovačke).

I oni su, također, rekli da je to  građanski rat. Pokušali su da to izgleda kao da je u toku veliki građanski rat na koji će odgovoriti - potpuno ista tehnika koju su upotrijebili Srbijanci. Jasno je da je to invazija i otimanje teritorije.

Pod dva : to nije, što se tiče Bosanaca, vjerski rat. Primjećujete li da ih se uvijek naziva bosanski Muslimani. Niko nikad ne pominje da su Hrvati katolici i Srbi pravoslavci. Jer, Bosna je veoma sekularno, multietnično, liberalno društvo u kojem ne biste imali osjećaj da ste u muslimanskoj zemlji.

Mislim da je situacija (u BiH) žrtva lošeg izvještavanje medija, kako bi se prepakovala situacija. Zapad bi želio više od svega da ima jaku Srbiju,  jaku Hrvatsku i, vjerovatno, da nema Bosne. Srbija je historijski vezana za Rusiju,  a Hrvatska za Njemačku. Bosna nema neke jake saveznike. Bosna je uvijek bila nešto kao Švicarska, zemlja koja se držala za sebe i ponosila se šarenilom stanovništva a ne etničkom čistotom. Bosanci su jako ponosni što su 500 godina bili sklonište za narode koji su tjerani odnekle.

Još jedna tuga koja je vezana za ovaj slučaj je da je jedina zemlja poštovala pravila koja je međunarodna zajednica uspostavila: Bosna. Pravila za civilizirane međunarodne sporove, sva pravila koja bismo trebali poštovati. Oni su to poštovali i zato su kažnjeni. Najgori aspekt, sa naše tačke gledišta, je da smo pokazali da ne vjerujemo u naša sopstvena pravila i da nismo spremni da ih branimo. To je veoma loš signal za ostatak svijeta - šta mislite da sada drugi mali diktatori sa velikim vojskama misle?

Tako je u intervjuu govorio Brian Eno, čovjek koji je ne samo svoj utjecaj već i umjetnički rad usmjerio ka  našoj zemlji. Producent je pjesme Miss Sarajevo. Učestvovao je na historijskom koncertu Pavarotti & Friends. Nakon rata, zajedno sa Lucianom Pavarottijem i ostalim muzičarima otvara Pavarotti centar u Mostaru. Ove činjenice ne smiju se zanemariti. 

Poželimo mu dobrodošlicu u Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije