Otvorena izložba finalista Zvono nagrade 'Poezija u proširenom polju'

0
FENA
Otvorena izložba finalista Zvono nagrade 'Poezija u proširenom polju'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / "Zvono 23: Poezija u proširenom polju"

U Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto u Sarajevu večeras je otvorena izložba Zvono 23: Poezija u proširenom polju, kojom su predstavljeni finalisti i finalistice ovogodišnje Zvono nagrade.

Zvono nagrada najznačajnija je stručna stimulacija u Bosni i Hercegovini namijenjena mladim umjetnicima i umjetnicama do 35 godina starosti koja se dodjeljuje od 2006. godine. Njen glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u New Yorku.

Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu, za koju konkurisalo 35 radova, je Bojan Stojčić, a troje finalista su Katarina Gotić, Denis Haračić i Farah Hasanbegović

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

Odluka je to žirija koji je zasjedao u Krak Centru za svaremanu kulturu iz Bihaća, a kojega su činili kustos Mladen Banjac (Banja Luka), umjetnica Yvonne Petkus (Bowling Green, SAD) i kustosica Claudia Zini (Trento/Sarajevo).

Kustosica Galerije Manifesto Adna Muslija, kazala je da je ove godine "izložba finalista nagrade Zvono donijela jedan interesantan presjek scene mladih umjetnika u Bosni I Hercegovini". 

"Iz prostog razloga što prvi put imamo priliku da vidmo jednog režisera u utrci za nagradu, ali isto tako i vizualne i konceptualne umjetnike, kao i jednu pjesnikinju. Ovaj put prikazujemo saveremnu umjetnost u jednom širem kontekstu, u različitim medijima i pokazujemo da propitivanje našeg društva kroz umjetnost i kulturu zaista može imati različite forme", kazala je Muslija.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: "Zvono 23: Poezija u proširenom polju"

Voditeljica Galerije Vagon iz Banja Luke Isidora Branković kazala je da je izuzetno važno što se  prvi put ove godine desilo da je izložba Zvono, putujuća i da će biti predstavljena u tri grada Bosne i Hercegovine - Bihaću, Sarajevu i Banjoj Luci.

"Banja Luka će biti jedan od domaćina izložbe Zvono, koja će početom naredne godine biti dostupna za javnost, ugostićemo autore koji su finalisti nagrade Zvono", kazala je Branković.

Prije zvaničnog otvorenja izložbe upriličen javni razgovor pod nazivom Nagrada Zvono: Od stimulansa individue do kolektivnog razvoja scene. U razgovoru su učestvovali Irfan Hošić, kustos i umjetnički voditelj Krak Centra za savremenu kulturu (Bihać), Isidora Branković, umjetnica i kustosica Galerije Vagon (Banja Luka) i Adna Muslija, kustosica Galerije Manifesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije