Izložba fotografija i kampanja No Nation Fashion i Franca Pagettija: 'Wearin’it together!'

0
Radiosarajevo.ba
Izložba fotografija i kampanja No Nation Fashion i Franca Pagettija: 'Wearin’it together!'
Foto: IOM / Franco Pagetti tokom posjete Sarajevu u julu 2023. godine

"Wearin’it together! - Putovanje inkluzije kroz modu”, izložba fotografija i kampanja No Nation Fashion i Franco Pagetti, koju pokreće Međunarodna organizacija za migracije (IOM), povodom Međunarodnog dana migranata, te čini hrabar korak u pristupu temi migracija kroz inovativnu, kreativnu i osvježavajuću perspektivu, osvjetljavanje individualne priče, ličnosti i dostignuća ljudi u pokretu u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Kroz kreativnu fuziju mode i urbanih prostora, kampanja koristi atraktivne vizualne tehnike i tehnike pripovijedanja kako bi prenijela složena pitanja identiteta, migracije i potaknula gledaoce da razmisle o svojim predubeđenjima.

Izložba ima za cilj da izazove sadržajnu diskusiju o inkluziji i potencijalu mode.

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

IOM organizuje izložbu i kampanju “Wearin’it together!"
Foto: IOM: IOM organizuje izložbu i kampanju “Wearin’it together!"

Moda može poslužiti kao moćan medij za samoizražavanje, omogućavajući pojedincima da komuniciraju svoje identitete, težnje i kulturnu pripadnost. Kroz ovaj objektiv, brend No Nation Fashion (NNF), koji pokreće IOM, prepoznaje transformativni potencijal mode kao univerzalnog jezika umjetnosti i inovacija.

Zamišlja modu kao most koji nadilazi granice, povezujući ljude iz različitih sredina i iskustava i stvarajući mogućnosti i za migrante i za zajednice domaćina. Iskorištavanjem kreativnog potencijala mode, NNF nastoji izgraditi inkluzivnija društva i slaviti različitost. Uspostavljanje No Nation Fashion podržala je Evropska unija.

Franco Pagetti tokom posjete Sarajevu u julu 2023. godine
Foto: IOM: Franco Pagetti tokom posjete Sarajevu u julu 2023. godine

U skladu sa ovom vizijom, IOM organizuje izložbu i kampanju “Wearin’it together! Putovanje inkluzije kroz modu", koja će biti postavljenja u Sarajevu u 14. decembra 2023. godine, a zatim u Beogradu u 15. marta 2024. godine, sa ciljem promocije promjena paradigme u upravljanju migracijama.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije međunarodno poznatog fotografa Franca Pagettija, snimljene tokom jednonedeljnog snimanja u Bosni i Hercegovini i Srbiji u julu 2023. godine, a na kojima će biti predstavljeni modni odjevni predmeti koji su u Privremenom prihvatnom centru Ušivak (Bosna i Hercegovina) zajednički izradili migranti i domaći dizajneri. Kroz objektiv visoke mode suprotstavljene autentičnim postavkama, izložba poziva na razmišljanje o inkluziji migranata, izazivajući ustaljene narative o migracijama i podstičući debatu o rješenjima.

Franco Pagetti tokom posjete Sarajevu u julu 2023. godine
Foto: IOM: Franco Pagetti tokom posjete Sarajevu u julu 2023. godine

Jedinstveni pristup kampanje nudi individualne priče o migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila, njihovom sjećanju na prošlost i težnji za budućnošću, razbijajući tako stereotipne medijske predstave i prihvaćajući transformativni fenomen migracija, različitosti ljudi, različitosti i multikulturalnosti.

Uživajte u prekrasnim kadrovima iz objektiva slavnog Franca Pagettija, koje su nastale u julu 2023. godine:

Italian photographers in Sarajevo! Waiting for the exhibition of Franco Pagetti 🤩📸🔜

Posted by Embassy of Italy in Bosnia and Herzegovina on Wednesday, November 22, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije