U Bošnjačkom institutu otvorena izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

1
Radiosarajevo.ba
U Bošnjačkom institutu otvorena izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"
Foto: Bošnjački institut / Izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

U foajeu Bošnjačkog instituta otvoriena je izložba Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije. Publici i predstavnicima medija obratili su se v.d. direktorica Amina Rizvanbegović Džuvić, kustos izložbe Ermin Lagumdžija i u ime porodice, umjetnikov sin Mirza Hasanefendić.

Na početku programa, kustos izložbe Ermin Lagumdžija poželio je dobrodošlicu sarajevskoj publici koja se u velikom broju odazvala ovako važnom kulturnom događaju koji organizira Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

U uvodnoj riječi, v.d. direktorica Amina Rizvanbegović Džuvić naglasila je značaj Hasanefendićevog rada koji je uveliko doprinio internacionalizaciji bosanskohercegovačke likovne scene. Ono što je posebno važno istači jeste njegovo poznanstvo s Adilom Zulfikarpašićem s kojim od 1990. godine dijeli slične interese za umjetnost, ali i političke ideje, a što je uveliko utjecalo na to da se izložba održi upravo u prostoru Instituta.

Sedam čudnih ponašanja kod male djece koja su potpuno normalna

Sedam čudnih ponašanja kod male djece koja su potpuno normalna

Direktorica se zahvalila porodici što je podržala inicijativu Bošnjačkog instituta da učestvuju u realizaciji ove prve posthumne izložbe, kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo te Federalnom ministarstvu kulture i športa što su prepoznali i podržali ovaj događaj.

Autor i kustos izložbe Ermin Lagumdžija sve prisutne je upoznao s izazovima pri postavci izložbe, ali i značajem Trabzonovog djela za likovnu scenu Bosne i Hercegovine. Izložba donosi 45 radova, većinom ustupljenih iz porodične zbirke, kao i osam djela iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta. Izloženi radovi nastali su u vremenskom rasponu većem od pedeset godina, gdje je najstarije Autoportret iz 1951. godine rađen u tehnici akvarel, a najrecentnije iz 2014. godine i to iz ciklusa Egipatska tajna.

Izložba
Foto: Bošnjački institut: Izložba "Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije"

Za kraj, publici se obratio Mirza Hasanefendić i u ime porodice zahvalio Bošnjačkom institutu na besprijekornoj realizaciji izložbe koja se prostire na tri etaže i predstavlja hronološki presjek kompletnog opusa njegovog oca. On je publiku pozvao da istraže postavku i zajedno podijele iskustvo uživanja u umjetnosti.

Program je završen druženjem uz koktel i u lijepoj atmosferi.

Izložbu Seid Hasanefendić Trabzon: Reminiscencije posjetioci će moći besplatno vidjeti sve do 29. februara 2024. godine. Pored toga, svi zainteresirani imat će priliku da pročitaju obiman prateći katalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije