NPS / Opera, Drama i Balet NPS kreću na gostovanja: Ljubljana, Novi Sad, Split...

22. 06. 2018. u 07:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Tuzla, LJubljana, Banja LuUka, Jajce, Bugojno, Pljevlja, Novi Sad, Šibenik, Split... to su gradovi u kojima će se u predstojećem periodu prikazati neke od najznačajnijih predstava u produkciji Narodnog Pozorišta Sarajevo.

Gostovanja će se realizirati kako na eminentnim festivalima u BiH i regiji. 

Opera Narodnog pozorišta Sarajevo 23. juna 2018. gostuje u Bosanskom  kulturnom centru Tuzla. Predstavit će se izvedbom Hasanaginice  kompozitora Asima Horozića, prema libretu Nijaza Alispahića, u režiji Sulejmana Kupusovića. Nakon  gostovanja u Tuzli, Hasanaginica će biti izvedena  na prestižnom regionalnom 66. Ljubljana festivalu u Sloveniji, 5. jula.

Opera NPS će i ove godine dati doprinos u umjetničkom dijelu programa Memorijala "Sjećanje na Srebrenicu", u  UK. u organizaciji Fondacije "Remembering Srebrenica" .

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo je svoju turneju započela nedavnim gostovanjem u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci,  u okviru XXI Teatar festa "Petar Kočić“ 2018., gdje je izvedena  predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića, a prema tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti“ bit će izvedena 1. jula na  37. festivalu pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu. 

Komedija Fistik  ili san o suncu,  mjesecu i još nekim sitnicama“,  autora Almira Imširevića,   rađena prema motivma drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića,  u režiji tvorca pozorišnih hitova Admira Glamočaka,  bit će izvedena  26. juna  2018. u Bugojnu u okviru 508. „Dana Ajvatovice“. Nakon Bugojna predstava će gostovati  u Pljevljima u novootvorenom Domu kulture, 12. jula 2018.

Drama NPS zabiljižit će još jedno gostovanje sa predstavom nastalom u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS,  „Kralj Lear“ u režiji Diega de Bree, koja će biti izvedena u Čortanovcima u Novom Sadu na Festivalu „Novi tvrđava teatar“.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo odigrat će baletnu predstavu „Alisa u zemlji čuda“, u režiji i koreografiji Aleksandra Ilića, na 58. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku na Ljetnoj pozornici,  29. 07. 2018.

Baleti "Stabat Mater" (Pergolesi) i "Faun" (Debussy), rađeni u saradnji sa jednim od najznačajnijih koreografa današnjice - Edwardom Clugom,  bit će izvedeni 17. 07. 2018. u okviru 64. festivala  Splitsko ljeto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA