Oglasila se djevojka reditelja iz BiH koji je tragično preminuo u Rovinju

Radiosarajevo.ba
Oglasila se djevojka reditelja iz BiH koji je tragično preminuo u Rovinju
Instagram / Igor Vuk Torbica i Hana Selimović

Vijest o tragičnoj smrti mladog reditelja iz Bosne i Hercegovine Igora Vuka Torbice potresla je cijelu regiju.

Torbica, koji je rođen u Drvaru, bio je jedan od najtalentiranijih reditelja mlađe generacije, a od njega se opraštaju kolege i prijatelji iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Danas se na Facebooku javnosti obratila i njegova dugogodišnja partnerica, glumica Hana Selimović.

"Dragi prijatelji, hvala svima na riječima i pomoći koju tako velikodušno pružate. U mom srcu je toliko puno ljubavi za čovjeka koji mi je pružio najljepše trenutke mog života, da želim da tu ljubav podijelim sa svijetom. I pustim svjetlo i život da odnesu pobjedu, nad besmislom ovog vremena. Igor je bio i ostat će moj svjetionik. Ka njemu idem, zauvijek. Takvi ljudi su rijetki, njih treba samo voljeti", napisala je Hana.

Uslijedile su stotine izraza sućuti i poruka podrške.

Podsjetimo, jučer je kulturne krugove u regiji šokirala vijest o tragičnoj smrti mladog reditelja u Rovinju.

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, kazališni redatelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim kazalištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju", saopćila je njegova porodica.

Igor Vuk Torbica je rođen u BiH, u Drvaru. Djetinjstvo je proveo u Rovinju, u Puli. Završio je Srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn, a režiju je diplomirao 2013. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesorice Alise Stojanović.

Jedna od prvih režija bila mu je "Pokojnik" nakon čega nastavlja da niže uspjehe.

Za "Razbijeni krčag" u JDP pozorištu dobio je pet nagrada na Danima komedije u Jagodini, tri plus jednu pohvalu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, tri nagrade na danima satire u Zagrebu.

Igor Vuk Torbica je zatim režirao "Ožalošćenu porodicu" u Kranju, "Don Žuana" u Zrenjaninu, Hinkemana u Zagrebačkom kazalištu mladih (najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda" u Užicu, Nagrada "Ardalion" za režiju, najbolja predstava na Gavelinim večerima u Zagrebu, nagrada za režiju...), Priče iz bečke šume u zagrebačkom pozorištu "Gavela".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije