Izložba Aide Redžepagić u Češkoj: Sarajevo izgrađeno Paržikovim zamislima

Radiosarajevo.ba
Izložba Aide Redžepagić u Češkoj: Sarajevo izgrađeno Paržikovim zamislima
Facebook / Epitaf na grobu Karla Paržika

Ove sedmice Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici je u znaku Karla Paržika, arhitekte koji je projektirao neke od najpoznatijih zgrada u Sarajevu i u mnogim drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Danas se obilježava godišnjica smrti ovog istaknutog arhitekte.

Tim povodom Ambasada BiH u Češkoj pripremila je čudesnu izložbu fotografija jedne od najboljih bosanskohercegovačkih fotografkinja Aide Redžepagić, koja je snimila Sarajevo izgrađeno Paržikovim zamislima, najavila je ovo ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević.

"Epitaf na grobu Karela Paříka u Sarajevu na kojem piše - Ovdje počiva graditelj Sarajeva, arhitekt Karel Pařík, Čeh rodom, Sarajlija izborom. Zahvalna Bosna i Hercegovina", napisala je na svom Facebook profilu Martina Mlinarević najavivši događaj.

Večeras u 19 sati u galeriji Lastavica, na adresi Opletalova 16 u Pragu, govorit će autori knjige "Arhitekt Karel Pařík 1857-1942”, Jiří Kuděla, generalni konzul Češke Republike u Milanu i bivši ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini, profesorica arhitekture i direktorica istraživačkog centra Odsjeka za kulturu Univerziteta Strathclyde u Glasgowu Branka Dimitrijević, članovi Zemaljskog muzeja u Sarajevu, ing. Zvjezdana Marković, te ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević.

Karlo Paržik je rođen 4. jula 1857. godine u češkom selu Veliš blizu grada Jičína, a sahranjen u Sarajevu gdje na njegovom grobu stoji - Čeh rodom, Sarajlija izborom.
Potpis Karela Paržika nosi čak oko 160 arhitektonskih projekata u BiH, ali je on ipak svoja najimpresivnija zdanja darovao glavnom bh. gradu.

Zgrade Zemaljskog muzeja, Predsjedništva BiH, Evangelističke crkve u kojoj je smještena Akademija likovnih umjetnosti, Narodnog pozorišta, palate Marijin dvor po kojoj je čitavo naselje dobilo ime, Crkve sv. Josipa ispred koje mali trg danas nosi njegovo ime, Aškenaske sinagoge, Šerijatske sudačke škole - današnjeg Fakulteta islamskih nauka, zgrade Kantona Sarajevo, Pravnog fakulteta, Prve gimnazije, Umjetničke galerije BiH…sve su sagrađene prema Paržikovom projektu.

Za njegov stil stručnjaci kažu da je odisao duhom historicizma, ali i da je bio prožet elementima orijentalne arhitekture, jer je od samog dolaska u Bosnu i Hercegovinu osjećao i pokazivao veliko poštovanje prema već postojećoj graditeljskoj tradiciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije