Martina Mlinarević: Češka objavila detaljan plan oslobađanja od restriktivnih mjera

Radiosarajevo.ba
Martina Mlinarević: Češka objavila detaljan plan oslobađanja od restriktivnih mjera
Foto: N. Grabovica / Martina Mlinarević

Martina Mlinarević, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj napisala je na svom oficijelnom Facebook profilu da je Vlada Češke objavila detaljan plan za postupno oslobađanje restriktinih mjera, koji bi se trebao primjeniti ukoliko se kontrolira širenje koronavirusa.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti: 

"U ponedjeljak, 20. aprila, bit će otvorene zanatske radnje, sajmovi automobila i tržnice. Vlada je također dozvolila vjenčanja uz maksimalan broj od deset osoba.

Od 20. aprila
U prvoj fazi otvorit će se obrti, poljoprivredne tržnice, saloni automobila. Dozvoljene su i aktivnosti na otvorenom za profesionalne sportaše bez prisustva javnosti. Svi će morati pridržavati se strogih higijenskih pravila.

Od 27. aprila
Tog dana bit će pušteni u rad svi maloprodajni objekti površine do 200 metara kvadratnih. Međutim, to se ne odnosi na prodavnice u trgovačkim centrima površine preko pet tisuća kvadratnih metara.

Od 11. maja
Otvarat će se trgovine do tisuću četvornih metara, opet samo ako nisu u trgovačkim centrima većim od pet tisuća četvornih metara. Tada će se otvoriti i teretane, ali neće biti moguće koristiti svlačionice ili tuševe.

Od 25. maja
Otvaranje restorana, bifea, pubova, vinoteka - za sada samo vanjski prostori s prodajom kroz prozor. Muzeji, galerije i zoološki vrtovi također će biti otvoreni, ali zatvoreni paviljoni ostaju zatvoreni. Otvoriti će se i frizeri, manikir, usluge masaže ili solarijumi.

Prema riječima premijera Andreja Babiša nije moguće dopustiti otvaranje frizerskih salona ili brijačnice prije 25. maja. „Za epidemiologe to je jedna od profesija za koju se navodi da je vrlo rizična.“ – rekao je premijer.

Od 8. juna
Otvorit će se sve trgovine u trgovačkim centrima, svi restorani, uključujući i unutrašnjost. Otvoriti će se i hoteli i druge usluge smještaja, a otvorit će se i taksi usluge. Pod specifičnim uvjetima moći će se otvoriti i kazališta, dvorane, dvorci i ostale kulturne aktivnosti. Dozvoljena će biti i vjenčanja od preko deset ljudi.

Od 20. aprila
U početku bi se studenti mogli vratiti na univerzitete, ali to će biti ograničeno, samo na studente zadnje godine. Dalje otvaranje čeških sveučilišta ovisit će o razvoju epidemije koronavirusa.

Od 11. maja
Ako situacija dozvoli, na današnji dan mogle bi se otvoriti škole za maturante, uz savjetovanje sa nastavnicima.

Od 25. maja
Škola bi se mogla otvoriti za mlađe učenike. Nastava na prvom nivou bit će ograničena preporukom da u jednoj grupi treba podučavati samo petnaestero djece bez mogućnosti stalnog mijenjanja sastava grupe. O nošenju maski trebalo bi da odluči učitelj u razredu, učenici će biti obavezni da ih nose u zajedničkim prostorijama škola", napisala je Martina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije