Od hadži Loje do Benjamina Kalay: Promocija romana o pruskim konzulima u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Od hadži Loje do Benjamina Kalay: Promocija romana o pruskim konzulima u Sarajevu
Foto: Privatni album / U četvrtak promocija knjige Hronika izgubljenog stoljeća

U četvrtak, 30. novembra, u Sarajevu će se održati promocija književnog prvijenca Amera Kapetanovića, dugogodišnjeg bosanskohercegovačkog diplomate i bivšeg novinara.

Promocija knjige će se održati u četvrtak, 30. novembra, u 19 sati, u Historijskom muzeju u Sarajevu, a razgovor s autorom vodit će urednik Kenan Efendić, urednik u izdavačkoj kući „Vrijeme“, koja je izdavač ovog djela.

Hronika izgubljenog stoljeća“ govori o životima i političkim borbama pruskih konzula, austrougarskih činovnika, ali i savremenih međunarodnih činilaca u Bosni i Hercegovini.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

„Služeći se arhivskom građom, pruskim diplomatskim depešama i pismima pruskih konzula u Sarajevu, Kapetanović je napisao uzbudljiv roman o političkim prilikama i sudbinama u Bosni i Hercegovini pred austro-ugarsku okupaciju i nakon nje. Mnogi likovi ovog romana, poput konzula, nisu izmišljeni: osmanlijske paše, austrougarski činovnici, hadži Lojo, Benjamin Kalay...“, naveo je urednik izdanja Kenan Efendić.

Amer Kapetanović je karijerni diplomata i bivši novinar. Nakon dvadesetak godina rada u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uključujući i službovanje u Berlinu, karijeru je nastavio u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC), regionalnoj međuvladinoj organizaciji sa sjedištem u Sarajevu.

Autor je brojnih publikacija, analiza i novinskih članaka. Objavio je knjigu Vanjska politika Bosne i Hercegovine – između izazova i slabosti (FES – Buybook, 2004) te uredio publikaciju grupe autora Nasljeđe mira – Bosna i Hercegovina 20 godina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma (FES, 2015).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije