O Radmilinoj izložbi zasigurno će se još dugo govoriti

Radiosarajevo.ba
O Radmilinoj izložbi zasigurno će se još dugo govoriti
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu sinoć je otvorena samostalna izložba bosanskohercegovačke umjetnice Radmile Jovandić Đapić, na kojoj je predstavila svoje istraživačke radove sa kraft papirom.

Umjetnička galerija BiH izložbu je organizirala povodom obilježavanja 70 godina svog postojanja, a bit će otvorena do 6. novembra.

Umjetnica je pojasnila kako je koristila različite tehnike kojim je tretirala papir, i to bojenje, što je osnovna tehnika, zatim sušenje, kvašenje, bojenje gvašom, provlačenje kroz grafičku presu, šivanje, presavijanje te bušenje.

"Prvobitna ideja bila je da prenesem atmosferu ateljea onako kako izgleda, ali to je bilo teško u prostiru koji je suviše 'galerijski'", kazala je Radmila.

Vođena riječima "Kad ti se život osmjehne, osmjehni se i ti njemu", Radmila je stvorila izložbu o kojoj će se zasigurno još dugo govoriti.

 

Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a diplomski i postdiplomski studij završila je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

Do 1992. godine radila je kao vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega je preselila u Francusku gdje kao samostalna umjetnica istražuje i radi u raznim oblastima likovne i primijenjene umjetnosti.

Član je ULUBiH, počasni član ULUPUBiH te član La Maison des Artistes u Francuskoj.

Dobitnica je velikog broja nagrada, među kojima je i nekoliko nagrada Collegium artisticuma za crtež (1977), za bibliografsko izdanje i istraživački rad na dizajnu (1982), za grafiku (2012, 1988), za grafički dizajn (1976), kao i nagrade za promociju primijenjenih umjetnosti BiH (1989). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije