U Sarajevo stižu svjetski umjetnici i umjetnice - uživajte

Radiosarajevo.ba
U Sarajevo stižu svjetski umjetnici i umjetnice - uživajte
Radiosarajevo.ba / Muzika na žici
Tokom nekoliko oktobarskih dana, već šestu godinu, sarajevska publika imat će priliku uživati u izvanrednim koncertima glasovitih svjetskih umjetnika i umjetnica, ali i mladih gudačkih talenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Festivalska inicijatorica i umjetnička direktorica Violeta Smailović Huart u želji Sarajevo u kojem je odrasla približiti ostatku svijeta, ne tražeći izgovore i djelujući onda i kada za to ima najmanje preduvjeta, u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu dovodila je neke od najznačajnijih umjetnika današnjice.

Od pjevača milanske La Scale pa nadalje.

I kako naziv udruženja "Musica ad hominem" pod čijim okriljem se ''Muzika na žici'' realizira sugerira - muzika dolazi čovjeku, Smailović Huart uz pomoć vanredno kreativnog tima učinit će i ove godine da barem nakratko vrhunska muzika koju u nedostatku boljeg termina još uvijek zovemo ''klasična'' dopre do najširih slojeva publike.

Programska koncepcija ovogodišnjeg festivala je inspirirana željom da kroz festivalske koncerte pratimo transformaciju muzičkih ideja, kulture, znanja, pa i talenta s generacije na generaciju.

Kako su stablu, zaštitnom znaku ovogodišnjeg Festivala "Muzika na žici'', potrebne minimalne količine zraka, sunca i vode, tako je još suptilnijem umjetničkom talentu neophodna određena doza podrške, izvrsna edukacija, te naravno vjerna publika. Nadamo se da će i ove godine "Muzika na žici" postati dio vašeg života tokom festivalskih dana.

Konstantin Bogino (klavir), Kanae Endo (klavir), Nora Romanoff-Schwarzberg (viola), Manfred Stilz (violončelo), Miomira Vitas (sopran), te Violeta Smailovic-Huart, violinistica i umjetnička direktorica festivala, samo su neki od vrhunskih umjetnika sa kojima će se publika imati priliku sresti u okviru festivalskih koncertnih i edukativnih sadržaja.

Važno je napomenuti i da će renomirana internacionalna institucija ''European String Teachers Association'' uskoro uspostaviti svoj odjel u Sarajevu, i to zahvaljujući predstavljanju festivala Muzika na žici na evropskom kongresu u Ljubljani.

Počasna gošća ovogodišnjeg festivala je Dora Schwarzberg, jedna od najvećih živih violinskih pedagoga u svijetu, koja će otvoriti djelatnost ESTA-e u Sarajevu.

Kao i prethodnih godina, posebnu ulogu u realizaciji festivala, imat će neki od članova poznate sarajevske muzičke porodice Smailović (djeca i unuci bh. kompozitora Avde Smailovića), koji se na samom festivalu pojavljuju u ulogama interpretatora, ali i pedagoga (djelatnosti ESTA-e u Sloveniji će predstaviti Vildana Smailovic-Repse).

Program festivala ''Muzika na žici'' realizirat će se u Domu oružanih snaga BiH, dok će dio programa, poput matineje za najmlađe biti u Narodnom pozorištu, a festivalska završnica u Ateljeu Figure.

Ulaz je slobodan, a svi koncertni programi počinju u 19:30.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije