Dostojanstveni rad: Kako se nekada borilo za prava radnika

Radiosarajevo.ba
Dostojanstveni rad: Kako se nekada borilo za prava radnika
Historijski muzej Bosne i Hercegovine odlučio je napraviti izložbu o dostojanstvenom radu.

Tim povodom iz Historijskog muzeja tragali su za radnicima robne kuće Sarajka, hotela Holiday Inn, poduzeća Feroelektro, centra Skenderija...

Na taj način željeli su istražiti život radnika u trgovinama i uslužnim djelatnostima.

U kreiranju ove izložbe mogli su učestvovati svi građani koji imaju fotografije ovih objekata i njihovih zaposlenika, neke od predmeta vezanih za temu ili poznaju ljude koji mogu pomoći u pravljenju ove izložbe.

Izložbom „Priče o dostojanstvenom radu“ Historijski muzej BiH obilježit će Dan dostojanstvenog rada. 

Ovu postavku pripremio je Sindikat radnika u trgovini i uslužnim djelatnostima BiH u saradnji s muzejom.

Izložba govori o historijatu udružene borbe za prava radnika, razvoju trgovine u BiH i radnicima, a održat će se u petak, 7. oktobra, s početkom u 18.00 sati.

„Priče o dostojanstvenom radu“ zapravo su ilustrirana zbirka priča o radu u Bosni Hercegovini, sačinjena od onih formalnih, koje su već ušle u historiju i onih neformalnih, čiji glasovi još uvijek snažno odjekuju u našem društvu. Pripovjedačka nit izložbe Priče o dostojanstvenom radu se grana u tri različita pravca.

Izložba nas prvo vodi kroz historijat udružene borbe za dostojanstveni rad u Bosni i Hercegovini i ilustrira odnos društva prema radu u različitim vremenima i političkim sistemima.

Potom izložba prati razvoj trgovine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu. Svaka epoha davala je svoj specifični pečat ovoj dinamičnoj grani privrede, a neki od tih „pečata“ postali su i ostali simboli našega grada.

Pozivajući nas da se prisjetimo razvoja privrednih repera poput robne kuće Sarajka, hotela Holiday Inn, centra Skenderija, kafane Parkuša, izložba nam „između redova“ ukazuje na dekadenciju bosanskohercegovačke privrede, koja se svakako odrazila na položaj radnika u društvu.

"Najvažniji glas izložbe je radnički. Trgovci i ugostitelji inspirirali su i ohrabrili da poredimo, analiziramo, razgovaramo o dostojanstvenom radu nekad: s ciljem da skupimo dovoljno znanja, volje i odlučnosti za sve izazove koji tek slijede. Dok glasovi radnika pokazuju kako se još uvijek nismo izborili za tri osmice, ova izložba nas podsjeća kako je na sve društvene krize najbolje odgovoriti udruženim snagama i časnim, dostojanstvenim radom", naveli su iz Historijskog muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije