Sarajevska komična duodrama "Pa dobro" dolazi kao buđenje svijesti o sebi

Radiosarajevo.ba
Sarajevska komična duodrama "Pa dobro" dolazi kao buđenje svijesti o sebi
U prostorijama Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" sinoć je predstavljena predstava "Pa dobro" koja će premijerno biti odigrana u četvrtak, 24. novembra, upravo u prostorijama ovog humanitarnog društva.

Medijima su se ovim povodom bratili reditelji predstave Irena i Ratko Orozović, glumice Alma Merunka i Elma Ahmetović te predsjednik "La Benevolencije", Jakob Finci, koji je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što je „La Benevolencija“ producent ove predstave te da sa radošću očekuje konačnu realizaciju projekta, premijeru predstave "Pa dobro...".

Glumica Alma Merunka u predstavi igra lik Une, moderne i samosvjesne žene. Istakla je kako joj se, za vrijeme rada na ovom djelu,  često dešavalo da u svakodnevnim situacijama primijeni replike iz predstave.

"Ovo je teška i istovremeno komična drama. Nadam se da će predstava privući veliki broj žena, al i muškaraca", dodala je Merunka.

Sa druge strane je sestra Sena, majka dvoje djece, slijepo zaljubljena u svog muža, a čiji lik tumači Elma Ahmetović. Za Elmu u glumačkom smislu je bilo veoma zanimljivo glumiti lik potpuno suprotan njoj i njenom životu, a istakla je da voli raditi životna djela.

"Sena i Una, jesu dvije žene različitih karaktera i pogleda na svijet, ali  u svakoj ženi žive obje, pitanje je samo koja je dominantnija", ističe glumica koja tumači drugi lik ove predstave.

U obraćanjima Irene i Ratka Orozovića, reditelja,  saznajemo da je "Pa dobro..." komična duodrama rađena prema istoimenom tekstu anonimnog autora savremene bh. književnosti. Tekst prikazuje odnos dvije sestre koje kroz humor i ironiju tragaju za istinom u životu jedne žene, supruge, majke, istinama i neistinama muško-ženskih i porodičnih odnosa, te položaju žene u tom kontekstu, o čemu se danas jako malo govori.

"U vremenu kada i žene i muškarci, ne čuju, ne vide čak i kad čuju i vide prolazeći tako kroz život gubeći sve više ono ja u sebi "Pa dobro..." dolazi kao buđenje svijeti o samom sebi. Glavna poruka predstave je možes biti i majka, i žena, i sestra, i prijateljica i u svim tim ulogama života ostati svoja i jaka, ona koja jesi. Slobodna i živa. Kad kažem živa mislim na ono malo biće u nama, taj plamen duše koji mora ostati slobodan i živ", istakla je Irena.

Ratko Orozović smatra da predstava daje šansu, kako timu "Pa dobro", tako i svim gledaocima da kroz tekst, kao ogledalo života, prepoznaju sami sebe i iz njega nešto nauče.

"Pa dobro je zanimljiva savremena predstava koja će imati svoju budućnost na pozorišnim daskama. Mnogi kažu da sam majstor komedije i mene je teško nasmijati, ali radeći na predstavi gledao sam njih tri kako se smiju na mnoge situacije i scene. Gledao ozbiljan, u tišini,  i shvatio da predstava ima taj komični duh što će joj dati i dug život na sceni i u srcima publike", istakao je Ratko.

Premijera predstave je zakazana za 24. 11., sa početkom u 20:00 sati u prostorijama "La Benevolencije“. Ulaz na premijeru je besplatan, a "Pa dobro" tim je poželio svim ljubiteljima pozorišta dobrodošlicu na ovu predstavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije