Prilika da uživate uz najljepše melodije italijanskog filma

V.A.Z.
Prilika da uživate uz najljepše melodije italijanskog filma
/ Palmanova i njen trg u obliku zvijezde
Već smo navikli da tokom mjeseca novembra,u sklopu Mjeseca italijanske kulture, ambasada Italije publici pripremi vrhunski koncert gostiju iz ove zemlje.

I ove godine, sarajevska publika ima priliku čuti nešto atraktivno, nešto što će dugo pamtiti. 

To je koncert najljepših i najpoznatijih melodija italijanskog filma, u izvođenju gostujućeg Mitteleuropa Orchestra. 

Ovaj veliki simfonijski orkestar nastupit će na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, u subotu 26. novembra s početkom u 19,00 sati. Ulaznice za koncert možete nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta. 

Ninno Rota i Enio Morricone su dva najpoznatija imena kada je filmska muzika u pitanju. Na programu ovog koncerta čut ćemo melodije iz filmova Amarcord, La strada, La dolce vita, 8 1/2 , Bugsy, Nuovo cinema paradiso, Misija, Profesionalac, Dobar, loš, zao.  a čut ćemo i djela Piera Piccionija. Kao solisti nastupit će Mauro Maur na trubi, te Francoise de Clossey na klaviru, a dirigirat će umjetnički direktor orkestra Giovani Pacor

Sarajevska filharmonija putuje u Italiju sa Lovrom Pogorelićem

A samo dva dana prije no što na sarajevskoj sceni budu svirali gosti iz Italije, naša Sarajevska filharmonija svirat će u Modena teatru u Palmanovi - u dvorani čiji je domaćin upravo Mitteleuropa Orchestra. 

Na ovaj način, ostvaruje se kulturna suradnja u punom smislu, a publika i jednog i drugog grada imat će priliku da uživa u muzici. 

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla Nina Granov, predstavnica Sarajevske filharmonije, ovaj orkestar će talijanskoj publici svirati  Simfoniju br. 2 Aleksandra Borodina, djelo "Probuđena kasaba" bh. kompozitora Avde Smailovića te Brahmsov 1. koncert za klavir. Solista u ovom djelu bit će Lovro Pogorelić, a Sarajevskom filharmonijom dirigirat će Samra Gulamović

Odmah po povratku našeg orkestra iz Italije, očekuje ih putu Beč, gdjhe nastupaju 29. novembra.

 

 
 

 

 

Mitteleuropa Orchestra, čiji korijeni leže u muzičkoj tradiciji srednje i južne Evrope, od ranih 2000-ih, ima svoj institucionalni status zahvaljujući pokrajini i opštini Friuli Venezia Giulia, Italija. Orkestar se trenutno sastoji od 47 stalnih članova sa sjedištem u Palmanovi u Loggia della Gran Guardia, venecijanskoj palači i istorijskoj zgradi iz 16. vijeka sa pogledom na veličanstveni gradski trg u obliku zvijezde. 

Održavaju koncerte širom Italije i drugih zemalja poput Francuske, Tunisa, Egipta, Maroka, Turske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije. Nastupao je na brojnim međunarodnim manifestacijama kao što je Muzičko bijenale u Veneciji, Mittel fest, Dani nijemog filma, te svirao koncert u povodu beatifikacije pape Ivana Pavla II. Sarađivali su sa mnogobrojnim dirigentima Nikša Bareza, Dmitri Jurowski, Aldo Ceccato, Muhai Tang, Krzysztof Penderecki, Luis Bacalov, Ola Rudner, Emilio Pomarico, Ernest Hoetzl, Philipp Von Steinaecker, te sa izuzetno talentovanim solistima kao što su Sergeij Krilov, Alena Baeva, Ramin Bahrami, Roberto Fabbriciani, Pepe Romero,Lilya Zilberstein, Yeon Ju Jeong, Jaroslaw Nadrzycki, Françoise de Clossey, Mauro Maur, Alexander Gadjiev

U regionu Friuli Venezia Giulia, Mitteleuropa Orchestra sarađuje sa Regionalnom teataskom organizacijom na projektu decentalizacije muzike širom regiona. Mitteleuropa Orchestra održava svoju koncertnu sezonu u Gustavo Modena teatru u Palmanovi. Od februara 2015. godine, Giovanni Pacor je muzički direktor orkestra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije