Nova knjiga prof. Envera Imamovića: Kako su ubijena braća Morići?

3
F. V.
Nova knjiga prof. Envera Imamovića: Kako su ubijena braća Morići?
FOTO: Arhiv / Dr. Enver Imamovic

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih historičara, prof. dr. Enver Imamović, ovih dana je javnosti predstavio svoju novu knjigu.  

Riječ je o historijskom romanu "Pogibija braće Morića" koji opisuje važan historijski događaj koji se dogodio u Sarajevu prije 250 godina, a za koji već vlada veliki interes.

"Veže se za pobunu i nemire prouzrokovane teškim društvenim prilikama i političkom nestabilnošću čiji su nosioci bili pojedinci i grupe koji su radili za lični i tuđinski interes. Glavna lica u romanu su braća Morići koji su s ostalim "agama Sarajlijama", onovremenim političarima, bili akteri svih tih izbivanja i borci protiv društvenih nepravdi", kaže za Radiosarajevo.ba prof. Imamović.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

U romanu je kroz brojne likove opisan onovremeni svakodnevni život Sarajlija: ramazanske noći sijela, teferići, ašikovanje na pendžeru, sretne i nesretne ljubavi, haranje kuge i poplave koje su pustošile grad itd. Sve je opisano na osnovi stvarnih događanja zabilježeni u arhivskoj građi... Na kraju knjige je objavljeno i 40 slika u boji s lokaliteta koji se spominju u romanu.

"Stanje u Bosanskom pašaluku sredinom 18.stoljeća postalo je krajnje bremenito. Bila je to posljedica vojnog i privrednog slabljenja Turskog Carstva koje je u ratovima s Austrijom, Venecijom i  Rusijom gubilo bitku za birkom, a time i dijelove svog carstva. To se odražavalo i  na Bosnu, njenu najvažniju pokrajinu u Evropi, a time i na Sarajevo. Ratovi su gutali ogromna sredstva. Da bi se do njih došlo, podizani su porezi, što je za ionako opterećene podanike postalo neizdrživo. Dodatnu tegobu stvarale su izbjeglice protjerane iz zemalja koje je  Carstvo gubilo u ratovima sa zaraćenim zemljama, Iz godine u godinu, iz dana u dan, stanje je postajalo sve teže", piše Imamović u knjizi.

Nova knjiga prof. Envera Imamovića - undefined

Foto: Privatni album: Nova knjiga prof. Envera Imamovića

Kao i u slučaju Husein-bega Gradaščevića, legendarnog Zmaja od Bosne, kojeg su pojedini strani autor, kako kaže Imamović, prikazivali kao borca za ovu ili onu stvar, a riječ je o velikom junaku i borcu za Bosnu, takav je slučaj i sa braćom Morić.

"Historijski izvori, junačke pjesme i predanja sačuvali su sjećanje na te borce za dobrobit naroda. Knjiga je nastala na osnovu dostupne arhivske građe, predanja naroda, junačkih pjesama, ali i studija i doktorskih distertacija na ovu temu. Sadržaj je prilagođen široj publici", ističe Imamović.  

Dodaje kako je tema historije Sarajeva jedna od njemu omiljenih.

"Zato sam odlučio ispričati priču o braći Morićima, tim autentičnim sarajevskim mangupima. O pasjalucima koje su pravili, njihovoj ulozi u sarajevskoj čaršiji, običajima koji su vladali tada, odnosima među različitim religijama u jednom veoma teokratskom društvu, razlozima zbog kojih je "Morića han" postao njihov", zaključio je Imamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije