Akademik Pejanović: Ova knjiga je vrijedna jer prikazuje izazove za razvoj državnosti

1
Radiosarajevo.ba
Akademik Pejanović: Ova knjiga je vrijedna jer prikazuje izazove za razvoj državnosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige akademika Mirka Pejanovića

Na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine predstavljena je knjiga Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću, akademika Mirka Pejanovića, potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

O knjizi su govorili akademik lvo Cvitković, akademik Robert J. Donia, prof. dr Asim Mujkić i prof. dr Husnija Kamberović, a moderirao je akademik Miodrag Simović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

"Ova knjiga je, po mišljenju cijenjenih recenzenata, vrijedna jer prikazuje izazove za razvoj državnosti i rješenja koja su tim povodom nastajala unutar navedenog perioda", naveo je akademik Pejanović te dodao:

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Na primjer, za vrijeme Drugog svjetskog rata je nastala federalna jedinica Bosna i Hercegovina na načelu države građana i ravnopravnih naroda. Kao takva, BiH je stasala do nivoa srednje razvijenih država krajem osamdesetih. Devedesetih su obilježili izazovi: Izazov višepartijskog sistema, izazov referenduma, izazov odbrane i nakon svega - izazov mira.

Pitali su me da li ovaj naučni rad daje i projekciju budućnosti. Naučna literatura nameće da je to dovršetak integracije Bosne i Hercegovine u Euroatlantske integracije", istaknuo je autor, akademik Mirko Pejanović.

Akademik Robert J. Donia je kazao kako u ovoj knjizi akademik Pejanović snažno dokazuje državnost BiH uz jasnu, uvjerljivu logiku i živopisne opise mnogih važnih pravnih odluka (ustava, deklaracija, zakona) od kasnog devetnaestog do početka dvadeset prvog stoljeća. 

Promocija knjige akademika Mirka Pejanovića - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige akademika Mirka Pejanovića

Prema riječima prof. dr. Husnije Kamberovića, akademik Pejanović u ovoj knjizi, kombinirajući historiografski i politološki pristup, vrlo jasno i argumentirano dokazuje da Bosna i Hercegovina od kraja 19. do početka 21. stoljeća funkcionira kao zaseban identitet i da je svoju državnost tokom 20. stoljeća potvrđivala u dramatičnim okolnostima, praćenim ratovima i kompliciranim međunarodnim odnosima.

"Bolni izazovi državnosti početkom 21. stoljeća nisu ništa novo s čime se Bosna i Hercegovina nije ranije u povijesti suočavala, i što već nije uspješno ranije savladala", rekao je prof.dr. Husnija Kamberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije