Promocija knjige Mirka Pejanovića 'Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću'

2
Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Mirka Pejanovića 'Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću'
Foto: ANU BiH / Knjige Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću, akademika Mirka Pejanovića

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Odjeljenje društvenih nauka, i IKO University Press lzdanja – Magistrat Sarajevo organiziraju predstavljanje knjige Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću, akademika Mirka Pejanovića, potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

O knjizi će govoriti: akademik lvo Cvitković, akademik Robert J. Donia, prof. dr Asim Mujkić i prof. dr Husnija Kamberović, a moderira akademik Miodrag Simović, sekretar Odjeljenja društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

„Suočeni s tvrdnjama nacionalističkih hrvatskih i srpskih intelektualaca da je Bosna i Hercegovina nedavno izmišljena lažna država, branioci zemlje su se suprotstavili tvrdnjama da BiH ima dugu historiju državnosti. U ovoj knjizi akademik Mirko Pejanović snažno dokazuje državnost BiH uz jasnu, uvjerljivu logiku i živopisne opise mnogih važnih pravnih odluka (ustava, deklaracija, zakona) od kasnog devetnaestog do početka dvadeset prvog stoljeća.“ (Robert J. Donia).

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

„Akademik Mirko Pejanović u ovoj knjizi, kombinirajući historiografski i politološki pristup, vrlo jasno i argumentirano dokazuje da Bosna i Hercegovina od kraja 19. do početka 21. stoljeća funkcionira kao zaseban identitet i da je svoju državnost tokom 20. stoljeća potvrđivala u dramatičnim okolnostima, praćenim ratovima i kompliciranim međunarodnim odnosima. Bolni izazovi državnosti početkom 21. stoljeća nisu ništa novo s čime se Bosna i Hercegovina nije ranije u povijesti suočavala, i što već nije uspješno ranije savladala.“ (Husnija Kamberović).

Predstavljanje će se obaviti u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH, Ulica Bistrik 7, u utorak, 23. novembra 2021. godine u 13 sati i moći će se pratiti uživo na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije