Noć knjige u znaku jednog od najvećih pisaca našeg doba

Radiosarajevo.ba
Noć knjige u znaku jednog od najvećih pisaca našeg doba
„Noć knjige“ je manifestacija koja se već dugi niz godina obilježava u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Ove godine prvi put se organizira i  u Bosansko kulturnom centru u Sarajevu, uz pomoć prijatelja i partnera iz Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske.

Osnovna namjera i cilj ove manifestacije je promocija kulture čitanja i autorskih prava, te promoviranje značaja knjige u savremenom društvu. Upriličenim programima nastojat će se animirati interes za knjigom – kako literalnim, tako i književnim djelima. U tom smislu planirani su interaktivni programi kao što su: čitanje književnosti, razgovor o autorskim ostvarenjima, te promocija novih izdanja, a posebna pažnja posvetit će se mladim, još uvijek neafirmiranim piscima, koji će moći da prezentuju svoje književne radove.

Ove godine obilježava se prva godišnjica smrti italijanskog književnika, semiotičara, lingvističara, kritičara, filozofa i esejiste Umberta Eca. Ecov najveći utjecaj referira na oblast semiotike, a njegova ideja „otvorenog djela“ kao beskrajno dinamičkog teksta, na koji je moguće intervenirati, jer tekst za njega ne predstavlja niz gotovih značenja, već polja u koja je moguće upisati značenja, imala je nesaglediv utjecaj na savremenu semiotičku i lingvističku teoriju. Jedan od prvih prevoda „Otvorenog djela“ (Opera aperta) uopšte objavljen je u Sarajevu, te je ideja da „Noć knjige“ u Sarajevu bude u znaku ovog autora. 

Sama manifestacija najavljena je za petak, 21. april u terminu od 18:00 do 01:00 h , te subotu 22. aprila u terminu od 12:00 do 14:00 h. Programi prvog dana manifestacije orijentisani su ka kategoriji odraslih čitatelja, dok za drugi dan predviđene su matineje za djecu. Prvog dana bit će upriličen salon knjige na kojem će učestvovati domaći izdavači i knjižari, te JU „Biblioteka“ Sarajeva. Pored toga, noć posvećena jednom od najvećih pisaca našeg doba bit će popraćena i izložbom radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, perforamansom umjetničke skupine Bellarte, kao i okrugli stol.

Posebna pažnja bit će usmjerena na kutak za razmjenu knjiga za srednjoškolce i studente, s ciljem bolje interakcije mlađe čitalačke publike. 

Sve detalje oko programa, prijave za učešće i tačne dnevne agende možete pronaći na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije