Noć knjige i proslava Buybookovog 23. rođendana uz popuste do 80 posto

J. Ć.
Noć knjige i proslava Buybookovog 23. rođendana uz popuste do 80 posto
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Knjižara Buybook

Slaveći prijateljstvo čovjeka i knjige, omiljena sarajevska knjižara i izdavačka kuća Buybook i ovog decembra otvorit će svoja vrata na tradicionalnoj manifestaciji Noć knjigekada će se pojedina izdanja moći kupiti i do 80 posto sniženoj cijeni. 

Ovo će ujedno biti i prilika da se proslavi 23. rođendan ove izdavačke kuće. Noć knjige će se održati u Sarajevu i Tuzli u četvrtak 26. decembra.

“Tim povodom knjižara u Sarajevu će raditi od 9 sati ujutro pa sve do ponoći, a knjižara u Tuzli do 22 sata. Za naše vjerne kupce pripremili smo popuste od 20 do 80 posto”, potvrdio je za Radiosarajevo.ba, Šef prodaje u IK Buybook Haris Alić.

Toga dana narudžbe će biti moguće i online na www.buybook.ba.

Kako ističu iz Buybooka, iza njih je godina prepuna novih naslova, a posebno su, kako navode, ponosni na sve one knjige koje su u ovoj godini dobile značajne književne nagrade.

“Roman Schindlerov lift Darka Cvijetića dobitnik je Kočićevog pera, u izboru je i za književnu nagradu Fric, a roman Kintsugi tijela Senke Marić dobitnik je nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Asmir Kujović, autor zbirke Nestorov pehar, dobitnik je nagrade 25. novembar, a zbirka je proglašena knjigom godine. Roman prvijenac Uhvati zeca mlade autorice Lane Bastašić već je preveden na devet jezika, a Bukača Martine Mlinarević bila je najveći hit ovogodišnjeg zagrebačkog sajma knjiga Interliber. 

Mladi bosanskohercegovački karikaturista Emir Durmišević autor je originalne knjige Kraljevi i kraljice Bosne u kojoj je vješto iskombinirao svoje umjetničke sposobnosti i znanje iz historije srednjovjekovne Bosne. U našim knjižarama dostupni su i posteri, kao i bookmarkeri s motivima iz knjige. Moji roditelji: Uvod i Nije ovo tvoje dva su nova naslova istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Aleksandra Hemona”, navode iz Buybooka.

Za Noć knjige najavljuju izlazak najnovijeg romana Elif Safak 10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu koji je ove godine bio u najužem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker, a u ovoj godini izdali smo i jedan od njenih prvih romana, Vašljiva palača.

Još jedna uspješnica koja izlazi za ovogodišnju Noć knjige je Večer u raju književnice Lucije Berlin čije su posthumno objavljene knjige dospjele na vrh liste bestselera New York Timesa. 

Među novitetima, kako ističu iz Buybooka, je i zbirka Nesvrstane pjesme Mehmeda Begića, a za najmlađe čitaoce pripremljena je ilustrirana knjiga Plastelinci autora Nenada Veličkovića koja je nastala prema ilustracijama figura od plastelina.

“U svojoj novoj knjizi Umiruće tijelo politike Senadin Musabegović komparirajući elemente rata sa motivima i mitovima socijalizma, a na temelju ličnog iskustva rata i velike erudicije nudi sasvim drugačiji pogled na kolektivnu traumu, njene uzroke i posljedice. Izdvajamo i roman Bjeguni ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Poljakinje Olge Tokarczuk, te roman Bog malih stvari indijske spisateljice Arundhati Roy koji joj je prije dvadeset i dvije godine obezbijedio nagradu Booker. Posjetiocima će biti dostupna Sabrana djela Zuke Džumhura, te novo izdanje knjige Istanbul: grad, sjećanja Orhana Pamuka, sada kao Istanbul na fotografijama, obogaćeno sa više od dvije stotine novih fotografija. Za sve ljubitelje biografija izdvajamo biografiju sportske legende Muhameda Alija Životna priča autora Thomasa Hausera, kao i biografiju nobelovca Ive Andrića U požaru svjetova autora Michaela Martensa", izdvojili su iz ove izdavačke kuće.

U izdanju Buybooka dostupno je i finale popularne Napuljske tetralogije književnog fenomena Elene Ferrante, kao i prvi i drugi dio popularnih Priča za laku noć za djevojčice buntovnice koji su oduševili čitalačku publiku širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije