Ne propustite: Predstava 'Vez' večeras na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Predstava 'Vez' večeras na sceni Pozorišta mladih Sarajevo
Foto: Pozorište mladih Sarajevo / Uma Kurt i Deni Bezdrob, predstava Vez

U Pozorištu mladih Sarajevo večeras će sa početkom u 19.30 sati, biti izvedena predstava Vez, autorice i režiserke Ume Kurt.

Predstava postavlja važna pitanja koja se tiču današnjeg položaja mladih. Posebno se to odnosi na propitivanje emocionalnih tereta i izazova koje generacija mladih ljudi danas ima.

"Predstava Vez, bavi se problemima koji su prisutni među mladima. Kroz predstavu nas vode dva lika koja nemaju specifičnu ulogu u smislu imena već predstavljaju događaje i dešavanja iz različitih perspektiva kroz koje sve više mladih prolazi", kazala je Uma Kurt za portal Radiosarajevo.ba.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Predstava je kreirana u sklopu personalnog projekta u drugom razredu IB-MYP programa Druge gimnazije Sarajevo.

"Taj projekat je mogao da bude bilo šta lično, a obzirom da je teatar, bar po mom mišljenju, počeo da se gubi među današnjom tehnologijom, gdje smo svi izgubljeni u nekom virtualnom svijetu, inicijalni cilj je bio napraviti nešto stvarno, nešto što se događa u momentu i nešto iskreno. Za mene je to upravo teatar. Mojoj odluci da pravim predstavu je doprinijelo i samoodrastanje u teatru te moja ljubav prema istom. Što se tiče same inspiracije, jako dugo sam imala želju da stvorim nešto što će pokrenuti određenu promjenu, bilo kakvu. I nakon slušanja i čitanja potresnih priča od strane mladih koje su od društva bile većinski ignorantne odlučila sam da napravim prestavu o tome i tako je nastao Vez", objasnila je Kurt.

U predstavi igraju Deni Bezdrob i Uma Kurt, a za kostimografiju su zaslužne Nina Iličić i Elma Nazifović.

U Pozorištu mladih održana izložba "Dame u kopačkama" o uspjesima SFK 2000 Sarajevo

U Pozorištu mladih održana izložba "Dame u kopačkama" o uspjesima SFK 2000 Sarajevo

"Iako je prestava moje autorsko djelo bez Denijeve podrške ne bi postigli ono što jesmo, kroz proces su nam također pomagale Nina Ilinčić i Elma Nazifović u koreografskim radnjama", dodala je Kurt.

"Glavna poruka koju sam ja htjela da prenesem publici kroz prestavu je sasvim jednostavna, a to je: Otvorite oči", zaključila je Kurt.

Predstavu možete pogledati večeras u 20 sati, cijena ulaznice je 5 KM, a obzirom da je predstava humanitarnog karaktera sav prihod od prodanih karata ide Sigurnoj kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije