Narodno pozorište Sarajevo poziva: Večeras pogledajte operu „La boheme'

0
Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište Sarajevo poziva: Večeras pogledajte operu „La boheme'
FOTO: Mišo Prodanović / Opera La Boheme na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

La Boheme, operno remek djelo Giacoma Pucinnija, večeras je na programu Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Solisti i hor Opere, te članovi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, uz orkestar Sarajevske filharmonije, večeras će, s početkom u 19,30, dočarati jednu od najljepših italijanskih opera. Podsjetimo, Boemi su praizvedeni 1896 u Torinu kada je ovom operom dirigirao veliki Arturo Toscanini, a od tada predstavljaju neizostavan dio repertoara najvećih kuća. 

Večeras će velikim ansamblom dirigirati maestro Dario Vučić, a režiju sarajevskih Boeam potpisuje Ivan Leo Lemo.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

„Francuzi 19. stoljeća boemima su zvali Rome za koje su vjerovali da dolaze iz Bohemije, regije u Češkoj. Njihov nekonvencionalan način života, nevezanost za posjedovanje materijalnih dobara, život na ulici 'od danas do sutra', posvećenost duhovnosti, umjetnosti, prvenstveno glazbi, sve to etiketirano je kao boemština i izazivalo je zgražanje ćudorednih europskih snobova, građana i malograđana toga doba. Kada su umjetnici, što silom prilika, a što vlastitim odabirom počeli prakticirati sličan životni stil, uz predrasude „normalnih“ ljudi, naslijedili su i etiketu – boemi. Henry Murger, po čijem su romanu La Boheme, prizori iz umjetničkog života Giuseppe Giacosa i Luigi Illica napisali libretto, a Giacomo Puccini skladao operu, u predgovoru svog romana piše kako je želio baciti adekvatnije svijetlo na one koji vode boemski život i „koje puritanci svijeta premalo poznaju, koje puritanske umjetnosti ozloglašavaju, koje napadaju svi plašljivi i ljubomorni mediokriteti.“ Murger uzdiže boeme na pijedestal beskompromisnih i zaigranih boraca za istinu i ljepotu. Naziva ih sanjarima. Zapravo, naziva NAS sanjarima. Svi mi koji vam pripremamo ovu predstavu pomalo smo nalik na lirske persone iz ove opere. Pjevamo, plešemo, glumimo, najžešće što možemo, ne bismo li vam skrenuli pažnju sa svega onoga što nije ljubav", napisao je Ivan Leo Lemo. 

U solističkim ulogama nastupaju: Katarina Kikić, AMir Saračević. Marko Kalajanović, Ivan Šarić, Erol Ramadanović, Melisa Hajrulahović TOmić, Nedim Bašić, Dragan Pavlović i Ileš Bečei. 

Ulaznice za operu možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, čije je radno vrijeme na dan izvođenja predstave: od 9:00 – 11:30 i od 15:30 – 19:30 sati.

Opera La Boheme na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo - undefined

FOTO: Mišo Prodanović: Opera La Boheme na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije