Narodno pozorište Sarajevo najavilo predstave i planove za naredne dvije godine

0
Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište Sarajevo najavilo predstave i planove za naredne dvije godine
Foto: NPS / Sarajevo

Novoizabrano rukovodstvo najstarije pozorišne kuće u BiH vrlo ambiciozno je započelo svoj četverogodišnji mandat.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić u večerašnjem obraćanju javnosti istaknuo je da oni kao rukovodioci istitucije koja ove godine obilježava jubilej 100. godina posotojanja, imaju veliku odgovornost. 

Po uzoru na svjetske renomirane kuće koje svoje programe planiraju godinama unaprijed i Narodno pozorište Sarajevo je večeras najavilo planove za dvije naredne godine

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

"Ne možemo zanemariti da živimo u vremenu globalizacije, multikulturalizma i internacionalizacije. Narodno pozorište Sarajevo znači biti prvi. Želimo da dobro uradimo svoj posao, da kvalitetnim rukovođenjem i optimalnim korištenjem resursa i potencijala koje imamo, publici punudimo najbolje. Mislimo da je zadnji čas da osavremenimo Narodno pozorište Sarajevo. Ukoliko to ne uradimo sada, prijeti nam opasna provincijalizacija pozorišne umjetnosti. Bavit ćemo se rješenjima, a ne problemima, a ta rješenja bi nas za četiri godine trebala dovesti do cilja. Naš cilj je da postanemo jezgro kulturnog razvoja BiH", rekao je prilikom obraćanja Dino Mustafić. 

O krupnim planovima svjedoči i program kojeg su predstavili umjetnički rukovodioci tri sektora...Drame, Opere i Baleta.

Od predstojećih programskih sadržaja, umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović, uz napomenu da na sceni ovakvog pozorišta treba da nastupaju najbolji, najavila je plan.

NPS: Po uzoru na svjetske renomirane kuće - undefined

FOTO: Fena: NPS: Po uzoru na svjetske renomirane kuće

Sezona je počela predstavom „Protekcija“ po tekstu Branislava Nušića, a među predstojećim je ona najavila premijerno za 14. januar iduće godine antičku tragediju „Kralj Edip“, a potom, među brojnim drugim sadržajima, i dramu "Bordel Eden“ autora Bnejamina Bajramovića za koju se veže i ime mlade crnogorske rediteljice Mirjane Medojević.

Od predstava za sezonu 2022./2023., Božinović je najavila među ostalim sadržajima predstavu Selme Spahić „Idiot“ po tekstu Dostojevskog za februar 2023., kao i mnoge druge predstave na Velikoj i Maloj sceni Narodnog pozorišta.

Umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić, napominjući da ta organizaciona cjelina obilježava 75 godina, najavio je za naredne dvije sezone premijere „Prodane nevjeste“, „Male Florami“, „Telefona“, „Toske“. Osim premijera, bit će zastupljen i reprizni program kakav je bio i prije pandemije, rekao je Šarić najavljujući i samostalne koncerte hora, kao i zajedničke koprodukcijske projekte s autorima iz regije.

Umjetnički direktor Adnan Đindo najavljuje ambiciozan program u pokušaju vraćanja stare slave Baletu, kako je rekao.

Baletne predstave „Žetva“ i „Šeherzada“ neki su od predstojećih programa narednih sezona, a za jesen 2022. je planirana premijera „Sarajevskog Romea i Julije“ bazirana na priči o ljubavi Admire i Boška, mladih žrtava proteklog rata u Sarajevu.

Povodom 100. godina Narodnog pozorišta večeras je predstavljena i prigodna poštanska marka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije