Narodno pozorište Sarajevo priprema tri premijere

0
Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište Sarajevo priprema tri premijere
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Narodno pozorište

U kući na Obali sva tri umjetnička ansambla rade u punom pogonu na pripremi novih produkcija koji će biti i simbolični povratak pozorišta u život. Razlog za ovako intezivan rad jeste u povodu velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Do kraja kalendarske godine, planira se realizirati tri premijerna izvođenja: Nušićeva „Protekcija“, opera „Prodana nevjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane i balet „Žetva“ kompozitora Borisa Papandopula.

Nušićeva „Protekcija“ je dva puta postavljana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, 23. 10. 1921. i 10. 4. 1963. godine. Prvo izvođenje 23. 10. 1921. veže se za obilježavanje početaka rada Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Nakon osnivanja Opere i Baleta unutrašnji prostori zgrade morali su biti adaptirani i prilagođeni radu tri ansambla. Repertoar je proširen naslovima operne i baletne literature. Prva predstava sarajevske Opere bila je Prodana nevjesta izvedena 9. 11. 1946., a sarajevski Balet svoju prvu samostalnu predstavu Žetva izvodi 25. 5. 1950.

„Prodana nevjesta“ Bedřicha Smetane premijerno je postavljena 9. 11. 1946. godine, datum koji obilježava službeni početak rada sarajevske Opere. U ovoj godini, na pomenuti datum, Opera će obilježiti 75 godina postojanja. Među prvim dirigentima sarajevske Opere bio je Konstantin Bernhard, a u paru sa Oskarom Danonom dirigovao je „Prodanom nevjestom“. Režiser je bio Rudolf Ertl, koreograf Eduard Venier a scenograf Roman Petrović.

Nakon premijere iz 1946. godine, Prodana nevjesta je postavljana još tri puta na sceni Narodnog pozorišta (14. 6. 1961., 25. 5. 1974. i 7. 1. 1984. godine).
Prije 71 godinu, 25. maja 1950. godine praizveden je balet u tri čina Žetva kompozitora Borisa Papandopula i koreografkinje Nine Kirsanove, kojim je obiježen početak rada sarajevskog Baleta.

Gradeći muziku na motivima i elementima tradicionalnog narodnog melosa, Boris Papandopulo je dao koloritno, ritmički i dinamički zaokruženo djelo. Koristeći mogućnosti troje iskusnih solista (Jitka Ivelja, Helena Uhlik-Horvat i Franjo Horvat) i neiskusnog ansambla, oslanjajući se na motive narodnih igara koreografkinja Nina Krsanova je napravila zanimljivu i gledanu predstavu. Scenograf predstave bio je Miomir Denić, a kostimografkinja Milica Babić-Jovanović.

U sklopu obilježavanja sto godina od osnivanja pozorišta Nušićeva „Protekcija“ u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena 21. 10. 2021., prva repriza 22. oktobra 2021. Premijernim izvođenjem opere "Prodana nevjesta" 30. novembra dirigirati će Josip Šego, a u redateljskoj postavci Jelene Bosiljčić. Prva i druga repriza planirane su 1. i 2. decembar, dok će premijera baleta “Žetva“ u koreografiji Edine Papo biti izvedena 22. 12. 2021., a prva repriza 23. decembra 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije