Sarajevo / Predstava "To nikad nigdje nije bilo" u subotu na sceni Narodnog pozorišta

27. 10. 2021. u 13:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U subotu, 30. oktobra 2021. godine s početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta bit će izvedena dramska predstava To nikad nigdje nije bilo rađena po motivima romana Tvrtka Kulenovića Istorija bolesti, u režijskog postavci Dine Mustafića, za koju je adaptaciju i dramatizaciju uradio Darko Lukić, dramaturgiju potpisali Vedrana Božinović i Darko Lukić.

U predstavi igraju: Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Kaća Dorić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Dino Bajrović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Helena Vuković, Hana Zrno i Adnan Salihović.

“Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića. Kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja.

Predstava

Foto: Velija Hasanbegović: Predstava "To nikad nigdje nije bilo"

Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost. Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima

U stotoj godini trajanja, Narodno pozorište u Sarajevu ovom se predstavom prisjeća mnogih svojih sretnih i nesretnih dana, bezbrojnih ljudi i sudbina koje su ga kroz to vrijeme obilježavale i koje je ono obilježavalo. Slavi sve ono što je i u drugim velikim kućama na drugačije načine bilo. I prisjeća se onoga što nikad, nigdje nije bilo.” (Darko Lukić)

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: [email protected] 

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. 

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA