Ime koje se pamti: Nikola Hajdušković reditelj prve predstave u NPS

0
Radiosarajevo.ba
Ime koje se pamti: Nikola Hajdušković reditelj prve predstave u NPS
Print Screen / Nikola Hajdušković 1920. započeo rad u NPS

Nikola Hajdušković, rođen je 1876. godine u Beogradu. Bio je glumac i reditelj. Kao glumac, 1895. pridružio se Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje je počeo igrati za vrijeme tadašnjeg štrajka. Nakon toga je kratko boravio u Nišu, a po povratku u Beograd formirao je privatnu trupu “Vračarsko pozorište”. 1920. godine je započeo svoj stalni angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo u koje dolazi kao glumac i iskusni reditelj.

Zvanični početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo veže se upravo za ime Nikole Hajduškovića i 23. oktobar 2021. godine.

Tada je premijerno izvedena predstava “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića, koju je režirao Nikola Hajdušković. U predstavi su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i Zora Čurčić.

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, postavljene u savremeni kontekst.

Premijera je zakazana za četvrtak, 21. oktobra u 19:30 sati, na dan kada Narodno pozorište Sarajevo slavi stotu godišnjicu. Prva i druga repriza na repertoaru su u petak i subotu, 22. 10. i 23. 10. u istom terminu. Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Rezervacije karata za reprizna izvođenja možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta, pozivom na broj 033 22 16 82, putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com, ili lično.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije