Najavljena promocija zbirke kratkih priča "Bijela tačka" autorice Amile Zonić

0
Radiosarajevo.ba
Najavljena promocija zbirke kratkih priča "Bijela tačka" autorice Amile Zonić
Foto: Ustupljena fotografija / Bijela tačka

Amila Zonić rođena je u Tuzli. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu. Školovanje je nastavila 1988. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je, prije početka rata, stekla zvanje diplomiranog žurnaliste.

Od 1996. godine radi u Radio – televiziji Tuzlanskog kantona na poslovima urednice Dnevnika i drugih informativnih emisije. Dugi niz godina je radila i kao reporter te sa terena donosila raznovrsne priče u naše domove putem "malih ekrana".

Afinitet prema pisanju, umjetnosti i analizi naše realnosti doveo je i do njene prve zbirke priča "Bijela tačka". Osim proze, piše i poeziju. Živi i radi u Tuzli.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

"Na početku je bila tačka.  Nisam mogla vjerovati da je ta bijela tačkica na crnom ekranu ultrazvučnog aparata moje buduće i ispostaviće se jedino dijete. Tačka je sa svakim mojim dolaskom u ljekarsku ordinaciju, a bilo je to često, postajala veća i dobijala ruke, noge, glavu, oči, sve do kičmenog stuba..."

Ovako počinje književni prvijenac Amile Zonić - dugogodišnje novinarke i urednice Radio - televizije Tuzlanskog kantona. 

Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija za naučnike

Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija za naučnike

Riječ je o zbirci kratkih priča, njih 123 na 250 stranica, podijeljenih u četiri poglavlja: Rani dani i radovi, Mladost i rat, Od svega pomalo, za svakog ponešto i Mi volimo životinje one vole nas. Zbirka će, nakon Tuzle i Zenice biti promovisana i u Sarajevu 4. novembra (subota) u Art kući sevdaha u 19.00 sati. 

"Amila selekcionira pripovjednu građu. Sve prožima kroz ličnu prizmu žene koja je očito, redovnim putem, kako je trebalo, slijedeći tradicionalističku matricu naših odgoja i stasavanja sazrela kao žena, čiji " kudret- sahat" pokazuje rane šezdesete.

Zatečena u zrelosti, začuđena i nespremna na nove matrice prihvaćenosti obgrljene podaništvom, hipokrizijom ali ne u jasnoj datosti nego izbalansirano, uhvaćeno u trenu, osobi i situaciji..." navodi, između ostalog, u svojoj recenziji knjige mr. Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog jezika iz Tuzle. 

Dobro došli u "Art kuću sevdaha" u subotu 4. novembra u 19 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije