Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija za naučnike

1
Anadolija
Knjiga obložena ljudskom kožom i dalje ostaje misterija za naučnike
Foto: Anadolija / Misterija bizarne, drevne knjige

Drevni latinski rukopis, koji je bio uvezan u ljudsku kožu, ostaje misterija u Kazahstanu.

Prekriveno ljudskom leđnom kožom, djelo od 330 stranica, napisano na starom latinskom 1532. godine, izloženo je u Muzeju rijetkih knjiga u Nacionalnoj akademskoj biblioteci u glavnom gradu Astani. Knjigu je biblioteci donirao privatni kolekcionar 2014. i od tada je izložena u muzeju, rekao je Moldir Tolepbay, stručnjak u Odjelu za nauku Nacionalne akademske biblioteke.

"Knjiga, koja pripada sjevernotalijanskom notaru po imenu Petrus Puardus, napisana je na starom latinskom 1532. godine. Sastoji se od ukupno 330 stranica, no stručnjaci su u ovom trenutku uspjeli pročitati samo prvih 10 stranica", dodala je.

Sedam pravila za mršavljenje žena koje su prešle 50: Izgledat ćete vitalno i fit uz male promjene

Sedam pravila za mršavljenje žena koje su prešle 50: Izgledat ćete vitalno i fit uz male promjene

Tolepbay je naglasila da se knjiga sastoji od podataka o ulaznim i izlaznim računima, kreditu i hipoteci, ali da rukopis nije u potpunosti dešifriran.

"Rad je ispitan u laboratoriju Nacionalnog centra za medicinske nauke u Astani. Utvrđeno je da je knjiga bila uvezana u ljudsku kožu leđa", istaknula je.

Nacionalna akademska biblioteka čuva gotovo 13.000 rijetkih knjiga, uključujući posebne knjige od zmijske kože, dragog kamenja, svilene tkanine i zlatnog konca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije