Mozartovo remek-djelo 'Figarov pir' uskoro premijerno na sceni Narodnog Pozorišta u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Mozartovo remek-djelo 'Figarov pir' uskoro premijerno na sceni Narodnog Pozorišta u Sarajevu
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / 'Figarov pir'

Premijera komične opere u četiri čina Figarov pir kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u petak, 28. 6. 2024. godine sa početkom u 19.30 sati.

Nakon 1950, 1974, 1984, te 2003. godine opera Figarov pir peti put će biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjeloviti će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović. Ostatak podjele čine: Amir Saračević, Denis Isaković, Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Dajana Šegvić/Lejla Huseinćehajić/Hanadi Karić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović/Laura Kozlinger.

Pogledajte prve fotografije i snimak sa mjesta eksplozije na Širokači

Pogledajte prve fotografije i snimak sa mjesta eksplozije na Širokači

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić, asistenti dirigentice Bakir Samardžić i Alek Isaković, a dizajner svjetla Moamer Šaković.

"Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen.

'Figarov pir'

Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos sa austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima God save the Queen od Sex Pistolsa.

U ovoj operi Figarov pir, gledamo to dvoje slugu, to dvoje uslužnih djelatnika, to dvoje proletera, to dvoje koji su poput nas u ovim našim državama, drumovima, društvenim uređenjima i nepravednim naređenjima, gledamo ih kako se snalaze, kako nadmudruju dokone, požudne, pohlepne i pokondirene", izjavio je režiser opere Figarov pir Ivan Leo Lemo.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 29. juna sa početkom u 19.30 sati.

Radno vrijeme blagajne:

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od devet do 15 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od devet-11.30 i 15.30-19.30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije