KS / Ministarstvo: Direktor Muzeja ima platu od 5.500 KM; Direktor: Sve je laž

17. 09. 2020. u 15:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom prozivki koje je na adresu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića uputio Muzej ratnog djetinstva, a koje se odnose na uskraćivanje finansiranja Muzeju, oglasili su se iz Ministarstva.

Ukazali su, kako su naveli, na nekoliko činjenica, te su dostavili i dva dokumenta.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

"1. Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.

2. Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama", naveli su iz Ministarstva.

Kao treće, ukazali su da je Muzej aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.

"4. Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvršna direktorica - od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

5. Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.

6. Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta", naveli su iz Ministarstva.

Kontaktirali smo direktora Muzeja ratnog djetinjstva Jasminka Halilovića.

"Sve je laž. Sve što su naveli. Sve ćemo tužiti, kao i sve medije koji to prenesu", poručio je Halilović.

Kazao je i da se radi o bruto iznosu plaća, te o planiranom budžetu, a da će s eposebno oglasiti saopćenjem za javnost. 

Nakon ovog saopćenja MRD je uputio demanti. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA