Sarajevo / Muzej ratnog djetinjstva obilježio treći rođendan

07. 02. 2020. u 20:41:00 Fena

Shares: 45

Inicijator osnivanja Muzeja Jasminko Halilović istakao je da je posljednja godina, kao i prethodne, bila za ovu instituciju uspješna. Dobili su još jednu međunarodnu nagradu, specijalno priznanje za najbolji slavenski muzej.

"Nakon međunarodnih uspjeha i svih partnerstava koje smo razvili u svijetu nama je lakše nego većini kulturnih institucija i nadamo se da će rezultati i naš rad također pomoći da se popravi odnos prema kulturi, prije svega", naveo je Halilović.
Muzej ratnog djetinjstva obilježio treći rođendan - undefinedFoto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Muzej ratnog djetinjstva obilježio treći rođendan

Muzej ratnog djetinjstva pred sobom ima brojne planove. Jedan od njih je i otvaranje dodatnog prostora, u blizini postojeće lokacije u ulici Logavina gdje će ostati stalna postavka Muzeja. Osim svojih aktivnosti, u novom prostoru omogućit će partnerima i prijateljima Muzeja - ali i mladim umjetnicima, da realiziraju neke od ideja poput privremenih izložbi i projekcija filmova.

A gosti koji su večeras došli da čestitaju, imali su priliku i da izaberu vizuelni identitet budućeg prostora Muzeja.

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je 2017. godine, na inicijativu Jasminka Halilovića. On je samostalno 2010. pokrenuo projekt „Djetinjstvo u ratu“, posvećen prikupljanju kratkih sjećanja djece koja su kao i on djetinjstvo provodili pod opsadom u Sarajevu.

U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

NEMA KOMENTARA