Ministarstvo kulture i sporta KS-a podržava institucije kulture od značaja

Radiosarajevo.ba
 Ministarstvo kulture i sporta KS-a podržava institucije kulture od značaja
Potpisani protokoli o saradnji između Ministarstva kulture i sporta KS i institucija kulture od značaja za BiH.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je potpisao protokole o saradnji sa direktorima institucija kulture od značaja za BiH. U ime institucija kulture sporazume su potpisali: Mirsad Sijarić, v.d. direktor Zemaljskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Sakib Pleho, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Prije potpisivanja Protokola, ministar Kurić je razgovarao sa direktorima o kontinuirano otvorenom pitanju finansiranja ovih institucija, te je ovom prilikom apelirao na sve nivoe vlasti u BiH da poštuju Memorandum o finansiranju sedam institucija kulture koji su potpisali 2015. godine.

Ovim povodom, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, rekla je da nema puno nivoa vlasti koji garantuju i najmanji iznos institucijama kulture.

"Nama podrška Ministarstva kulture i sporta znači sigurnost i priliku da ipak možemo djelovati projektno", istakla je.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je da je ovoj instituciji izuzetno važno da se saradnja sa Ministarstvom kulture i sporta KS nastavlja, pogotovo što je intenzivirana posljednjih godinu dana.

"Ova podrška nam je važna zato što su nas drugi nivoi vlasti ove godine isključili iz svojih budžeta, a jedino je ovo ministarstvo imalo sluha za situaciju u kojoj se nalazi muzej. Ono nam je dalo priliku da ispunimo svoju misiju i radimo ono što je naš posao", naglasila je direktorica Hašimbegović.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH naveo je:

"Ispred Umjetničke galerije BiH mogu reći da smo zaista zahvalni Ministarstvu kulture i sporta KS na ovoj permanentnoj podršci. Taj kontinuitet traje, a ministar Kurić je pokazao izvjesnu agilnost da ovaj proces unaprijedi koliko je to moguće", kazao je.

Zahvalnost Ministarstvu kulture i sporta KS iskazala je i Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH ističući da im je uvijek bilo istinska podrška. Dodala je da su ova sredstva značajna za kontinuitet rada institucije na čijem je čelu.

U svom obraćanju prisutnima ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić je naglasio da će Ministarstvo kulture i sporta KS nastaviti pružati finansijsku podršku ovim institucijama koje su čuvari kulturnog blaga, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije