Mini opera Telefon bit će poslastica na repertoaru

0
V.A.Z.
Mini opera Telefon bit će poslastica na repertoaru
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Erol Ramadanović i Melisa Hajrulahović Tomić

Treća operna premijera u ovoj sezoni Narodnog pozorišta Sarajevo je spremna. Riječ je o jednočinki Telefon čiji je autor Gian Carlo Menotti, italijanski kompozitor 20 stoljeća. 

U petak 30. aprila i u subotu 31. aprila publika u Sarajevu će imati rijetku priliku da čuje ovu opernu minijaturu, koja je praizvedena 1947 u New Yorku. Menotti, koji je u to vrijeme živio u Americi, bio je osupnut naglim prodorom tehnologije u svakodnevni život malog čovjeka, usljed čega je započeo nezaustavljiv (a još uvijek prisutan) proces otuđenja u međuljudskim odnosima. 

U komičnoj situaciji, dvoje zaljubljenih - Lucy i Ben, ne mogu ostvariti ljubavnu komunikaciju, jer dotična gospođica bez prestanka priča na telefon. Kor ovaj dramski okvir, Menotti servira sve neophodne elemente jedne opere - lirske sopransku i baritonovu ariju, romantični duet, koloraturnu ariju za sopran. 

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

"Ovo je jedan roller-coster gdje u manje od pola sata imamo sve najbolje od svih opera. imamo genijalnu koloraturnu ariju, gdje sopran može da pokaže svu svoju moć i bezobrazluk i da uživa u tome, zatim ariju gnijeva, baritonovu ariju, dva ljubavna dueta. Sve ono što operna publika obožava ovdje je svedeno na pola sata uzbudljivog i šarmantnog događanja. Zahvaljući kostimografkinji  Ati Omerbašić i scenografu Josipu Lovrenoviću, dobili smo vrlo primamljivu vizualizavciju predstave.  

Opera govori kroz sva scenska sredstava - boju, pokret, ton i verbalno. Imamo odgovornost da tkamo ćilim od tih elemenata. Iako je ova forma relativno kratka, samim tim zahtijeva mnogo veći viruozitet od izvođača. Ono što mogu da kažem za cijeli sarajevski operni ansambl je da je izrazito glumstven" istaknuo je Aleksandar Nikolić, redatelj predstave, u obraćanju na konferenciji za medije uoči premijere.

Marko Kalajanović i Aleksandar Nikolić - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Marko Kalajanović i Aleksandar Nikolić

Dirigent Dario Vučić podvukao je kako se radi o kamernoj izvedbi koja je prilagođena i za gostovanja. Pripremljene su dvije alternacije pjevača, a na sličan način i dvije postavke orkestra Sarajevske filharmonije, s obzirom da je Menottijeva partitura napisana za dvadesetak instrumentalista.  

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić izrazio je zadovoljstvo što se radi o predstavi sa notom izuzetnog humora. Najavio je da će NPS u budućnosti imati više ovakvih jednočinki na repertoaru, te da će se ovakve predstave često distribuirati u druge centre.  

Sopranistica Aida Čorbadžić otkriva da je ženski lik Lucy jedna šarmantna, razigrana, ali u sebe zaljubljena dama. Melisa Hajrulahović Tomić, koja pjeva alternaciju ovog lika, dodaje kako na sceni vidimo vibrantnu, razigranu djevojku koja veoma pazi na svoj vanjski izgled, ali tek kada u jednom trenutku ostaje sama, postaje svjesna situacije u koju se sama dovela".

Bariton Marko Kalajanović kaže da se radi o interesantnoj produkciji, koja upotpunjuje maštovit repertoar ove sezone.

"U svojih dvadeset i pet minuta ova opera kaže mnogo više nego neke opere koje traju preko tri sata. U njoj nema ni jedan trenutak praznog hoda. To je bio najveći izazov za nas protagoniste, jer nema vremena za greške", kaže bariton Kalajanović.

Njegov kolega Erol Ramadanović, koji pjeva alternaciju lika Bena, pohvalio je maštovit redateljev pristup jer mu je pomogao da svoje vještine podigne za jedan nivo. Smatra da je Telefon idealna prilika da se s opernom umjetnošću upozna i publika koja do sada nije pratila ovaj žanr.     

Ova večer bit će istinska sinteza umjetnosti, s obzirom da će u drugom dijelu publici će biti izvedena baletna predstava Ples sa Mozartom, u koreografiji Nermine Damian. 

Konferencija za novinare povodom opere Telefon - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Konferencija za novinare povodom opere Telefon

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije