Florami, Bepo, Mirko, Misili-Bisili: Ko su likovi iz opere Mala Floramye

0
V.A.Z.
Florami, Bepo, Mirko, Misili-Bisili: Ko su likovi iz opere Mala Floramye
Radiosarajevo.ba / Akteri operete Mala Floramye

Ljubav kao razlog postojanja i pokretač životnih odluka. Splitska riva kao kulisa dramske radnje sa mnogo raznolikih karaktera. Bezbrižna mladosti suočena sa životom koji je ponekad nemilosrdan. Ljudskost i dobar duh koji nam svima pomažu da ne budemo gubitnici... 

To su neka od obilježja operete Mala Floramye, čija se premijera očekuje u petak 4. februara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Operetni klasik s potpisom splitskog velikana Ive Tijardovića, praizveden 1926. godine, na sceni našeg teatarskog "stogodišnjaka" zaigrat će treći put - nakon produkcija šezdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća.

Pripreme za ovo treće uprizorenje započele su još prije dvije godine i bile prekinute rasplamsavanjem pandemije. Zadnja dva mjeseca, pandemiji usprkos, mnogobrojna ekipa Opere NPS, Sarajevske filharmonije i Baleta pripremala je veliki povratak Male Floramye. 

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Redatelj Ivan Leo Lemo, dirigent Dario Vučić, karizmatična Aida Čorbadžić u ulozi legendarne splitske ljepotice Floramye, karakterni Ileš Bečei, Jasmin Bašić i Melisa Hajrulahović Tomić, sjajni solisti i Hor Opere NPS te Sarajevska filharmonija, perjanice su ove produkcije koja je dobitni naslov repertoara svake operne kuće. 

U užurbanosti priprema za izlazak pred publiku, solisti su našli vremena za Radiosarajevo.ba, govoreći o svojim ulogama i izazovima priprema i nastupa u opereti o kojoj se tako puno zna. 

Aida Čorbadžić - Mala Floramye

"Moj pokojni profesor Petar Lukač me prvi upoznao sa arijom Floramye, tako da sam se još u srednjoj školi dijelom upoznala s ovim djelom. Ali uloga i lik su za mene potpuno novi. Presretna sam, jer Mala Floramye je nešto posebno. Gospodin Tiardović je čudo. Toliko lijepe energije unutar cijelog djela, toliko ljubavi, sklada, estetike, emocija koje istinski možeš proživjeti. Kažem da smo svi na neki način Florami - djevojka kojoj je u prvom činu najveći izazov kako da uvjeru majku da je pusti na karneval gdje želi vidjeti izabranika svog srca - Mirka. Međutim u drugom činu dešava se život, onaj stvarni, njoj, Mirku, kao uostalom i svima nama. Floramye sazrijeva, a to se čuje i u muzici i u njenom izrazu. 

Zahvalni smo redatelju Ivanu Leu Lemi koji je u pripremi kreirao sigurnu zonu u kojoj smo osjećali slobodu, ali vođeni njegovom rukom mogli smo da damo maksimum."

Ileš Bečei i Aida Čorbadžić - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Ileš Bečei i Aida Čorbadžić

Ileš Bečei - Mirko

"Uloga Mirka se može podijeliti na fazu dok je bio student i kasnije kad je sazrio tokom rata. Dobro sam se pripremao da mogu stvarno da se vratim u studentske dane, ali i za drugi čin u kojem treba prikazati kako nikad nije zaboravio ljubav male Floramye. Postoji ta scena kada on ponovo sreće svoju jedinu ljubav i odjednom čuje njen glas. Ali više nije kao u studentskim danima. Situacija čak i ne dozvoljava da se ispričaju nakon duge razdvojenosti. Uloga je životna."

Melisa Hajrulahović Tomić - Miss Beautyflower (Misili - Bisili)   

"Miss Beautyflower je glavna medicinska sestra u crvenom križu koja je ludo zaljubljena u Šjor Bepa. Svo vrijeme pokušava da pridobije njegovu naklonost, ali bezuspješnu. Ona je poseban karakter, veoma disciplinovana, stroga, čestita i vrijedna, ali s druge strane i strastvena, što se na prvi pogled ne bi dalo reći.

Bilo je veoma interesantno i izazovno raditi na ovom liku, jer ovo je za mene drugačije od onog na što sam navikla. U operama mi pjevači nemamo govorne dijaloge ili monologe, nego je sve određeno muzikom, tempom, dinamikom. Ali u slučaju operete, kada imate dramsku scenu u kojoj se samo govori i glumi, nemamo preciznost na kakvu smo navikli. Govorna scena za mene je bila izazov u odnosu na muzičku jer isprva nisam znala šta uraditi sa svim tim vremenom koje imam. Dugo mi je trebalo da uspijem ispuniti te "praznine" koje su mi se javljale, naravno zahvaljujući fantastičnom režiseru Lemi. Dosta nam je pomagao i dosta smo naučili, zaista sam mu zahvalna."

Jasmin Bašić - Šjor Bepo

"Uloga Šjor Bepa za mene predstavlja, prije svega, odgovornost i veliki izazov. Zato što je osim uloge Florami, uloga Šjor Bepa etalon usporedbe sa nekim ranijim, legendarnim izvedbama. Tu ulogu su pjevali velikani glumišta, a u posljednjoj produkciji u Narodnom pozorištu Sarajevo gostovao je najveći Šjor Bepo ovih prostora, pokojni Boris Dvornik.

Kad dobijete ulogu, a niste glumac nego pjevač, zapitate se možete li to, bez obzira što sam do sada svoju karijeru ostvario i u opereti i u mjuziklu. Uloga je napisana kompleksno i u muzičkom smislu, ali zamislite da vas neko ko se sjeća starijih produkcija upoređuje s velikim Borisom Dvornikom! To su bile ogromne cipele za popuniti, ali uložio sam sve što sam mogao, najstudioznije, ne obazirući se ni na kakav snimak odranije. Tražio sam ulogu unutar sebe i onog što nosi libreto. 

Obećao sam sebi da ću na dan premijere, opušteno, pustiti sebi nekoliko scena iz ranijih produkcija kada je uz Dvornika nastupala i primadona i moja prijateljica Gertruda Munitić. O tome je mnogo napisano. Ali kada imate mladu kolegicu koja je potpuna Floramye, kao što je to Aida Čorbadžić, to je onda velika sreća za jednu opernu kuću. Kad u čitavoj generaciji podmlatka možete ostvariti toliko divnih kreacija!"   

Jasmin Bašić i Melisa Hajrulahović Tomić - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Jasmin Bašić i Melisa Hajrulahović Tomić

Prva repriza operete Mala Floramye, za koju još ima ulaznica u prodaji, najavljena je za subotu 5. februar.      

Ivo Tijardović MALA FLORAMYE opereta u tri čina
praizvedba: 14. 1. 1926. u Splitu; libreto: Ivo Tijardović

  • dirigent: Dario Vučić
  • režiser: Ivan Leo Lemo, k. g. Hrvatska
  • scenografkinja: Vesna Režić, k. g. Hrvatska
  • kostimografkinja: Amna Kunovac Zekić
  • koreografkinja: Belma Čečo Bakrač

LICA/CAST:

  • Mala Floramye/Suzette - Aida Čorbadžić
  • Šjora Petronila - Željka Katavić Pilj
  • Tonkica - Zdenka Vaniček / Vedrana Arapović
  • Marica - Gina Tipurić
  • Mirko/Petar Petrović, student - Ileš Bečei
  • Zvone - Nedim Bašić
  • Marinko - Siniša Markanović
  • Šjor Dane - Majo Marilović
  • Šjor File - Dejan Kajević
  • Šjor Bepo - Jasmin Bašić
  • Redarstveni organ - Josip Katavić
  • Felicio – Picaferaj - Dragan Pavlović
  • Miss Eveline Beautyflower, sestra-bolničarka, direktorica - Melisa Hajrulahović Tomić
  • Pukovnik Marquis Armand Monfort de Quimperville - Emsad Bečić
  • Almette, sestrica - Lejla Huseinćehajić
  • Amerikanski vojnik - Davor Ebner

HOR OPERE I BALET NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

ORKESTAR SARAJEVSKE FILHARMONIJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije